Για τις περισσότερες γυναίκες η λέξη γέννα θεωρείται ταυτόσημη με τον φυσιολογικό τοκετό. Και η αλήθεια είναι ότι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά, σε σύγκριση με την καισαρική. Όμως, παλιότερα, αν ένας μαιευτήρας πρότεινε σε μια έγκυο, που είχε γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά με καισαρική, να φέρει στον κόσμο το μωρό της φυσιολογικά, δεν υπήρχε περίπτωση να εισακουστεί. Πέρα από το ότι δεν υπήρχε η ανάλογη εμπειρία, δύσκολα μία γυναίκα που κυοφορεί, τολμά να δοκιμάσει κάτι άλλο, από αυτό που έκανε την πρώτη φορά και όλα πήγαν κατ' ευχήν. Πλέον, όμως, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει και ολοένα και πιο πολλές εγκυμονούσες καταφέρνουν να γεννήσουν φυσιολογικά, μετά από καισαρική

Χαρακτηριστικό της τάσης είναι ότι τρεις στις τέσσερις γυναίκες (ποσοστό 76%) γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ το 2015. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα με φυσιολογική εγκυμοσύνη έχει πολλές πιθανότητες να γεννήσει κολπικά μετά από καισαρική τομή. 

Ο φυσιολογικός τοκετός σε μία γυναίκα, που έχει γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή, είναι μια διεθνώς εφαρμοσμένη πρακτική, που δίνει τη δυνατότητα φυσιολογικού τοκετού και ταυτόχρονα βοηθάει στη μείωση του αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών. Τόσο o κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC), όσο και οι τεχνικές του επεμβατικού τοκετού, σε έμπειρα χέρια μπορούν να δώσουν τη χαρά του φυσιολογικού τοκετού με ασφάλεια τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής διάλεξης με θέμα «Επείγουσα επεμβατική μαιευτική και VBAC», που πραγματοποιήθηκε στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Όπως τόνισαν οι εισηγητές κ.κ. Δημήτρης Μπιλάλης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Μ. Βρετανίας και Ευάγγελος Κοψιδάς, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας: «Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα και πρέπει να προσπαθήσει να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Τόσο το VBAC όσο και οι τεχνικές επεμβατικού τοκετού, μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρκεί να γίνονται από έμπειρους επιστήμονες, σε ένα περιβάλλον όπου προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΛΗΤΩ και Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι: «Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια στον τομέα του φυσικού τοκετού, μετά τον τοκετό στο νερό και τον τοκετό σαν στο σπίτι, στηρίζει την επιθυμία των γυναικών, που θέλουν να βιώσουν τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες ιατρούς να ξεπεράσουν τις αναστολές και να ακολουθήσουν τη διεθνή πρακτική, που δεν συμφωνεί με την λογική "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική". Τα, δε, ποσοστά επιτυχίας του VBAC στο Μαιευτήριό μας, είναι συγκρίσιμα με τα πιο πετυχημένα κέντρα διεθνώς, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, καθώς η κάθε γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που καθιστούν τη διαδικασία της γέννας μια φυσική και μοναδική εμπειρία που μόνο στο ΛΗΤΩ μπορεί να ζήσει».