Τα τεράστια ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι γνωστά και παραμένουν σοκαριστικά. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει αφήσει προ καιρού πίσω της τις ΗΠΑ. Στην παγκόσμια κατάταξη τα αγόρια με πλεονάζον σωματικό βάρος στη χώρα μας είναι στη δεύτερη θέση μετά το Κουβέιτ και τα κορίτσια στην τρίτη, μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Όπως είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, για τα αποτελέσματα του Προγράμματος του ΕΚΠΑ, που αφορά στην παιδική και στην εφηβική υπερβαρότητα και παχυσαρκία, το επιπρόσθετο κόστος νοσηλείας για το υπερβάλλον σωματικό βάρος φθάνει το 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το έργο έχει τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα: «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή». Σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και εφηβικής ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνη του εν λόγω Προγράμματος: "Το συγκεκριμένο έργο μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνου γονέα να προσφέρει στο παιδί του τη βοήθεια και την επαγγελματική στήριξη εξειδικευμένων ανθρώπων, με πρώτο βήμα την καταγραφή των παιδιών και των εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και με την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κάθε παιδίατρος μπορεί να έχει, πλέον, πρόσβαση σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να σας βοηθήσει να πάρετε όλα τα οφέλη από την εξειδικευμένη προσέγγιση επάνω στο πρόβλημα παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας, που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αλλά και οι έφηβοι μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το πρόγραμμα, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική η διάδοσή του. Η εφαρμογή δημιουργεί μια ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε παιδί και, μέσα από ειδικούς αλγόριθμους, το σύστημα επιλέγει την κατάλληλη πορεία για το καθένα (εξατομικευμένη αντιμετώπιση). Κάθε γιατρός έχει τον δικό του κωδικό μέσω του ΑΜΚΑ. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού, με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται, και δείχνει στον γιατρό πού βρίσκεται το παιδί και ποιον θεραπευτικό αλγόριθμο πρέπει εκείνος να ακολουθήσει.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος στο Παίδων, έχουν εξεταστεί 2000 παιδιά. Μάλιστα έναν, μόλις, χρόνο, μετά την παρέμβαση των ειδικών, παρατηρήθηκε μείωση της παχυσαρκίας κατά 30%. Της δε υπερβαρότητας κατά 50%!

Όμως τέλος του μήνα τελειώνει η χρηματοδότηση του έργου και, αν δεν βρεθούν πόροι άμεσα, θα κλείσει αναγκαστικά κι όλη αυτή η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Όπως είπε η κα Χαρμανδάρη, ως το καλοκαίρι έχουν βρεθεί κάποιοι πόροι, αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο.

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, υπεύθυνος για σειρά ενημερωτικών διαλέξεων για τη σημασία της σωστής διατροφής σε σχολεία της επικράτειας, τόνισε από την πλευρά του την αξία του εν λόγω Προγράμματος και εξήγησε τις διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του θέματος από τα ίδια τα παιδιά, ανάλογα με το εκάστοτε κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. 

Οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο μείζον πρόβλημα του bullying, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος. Όπως είπαν, στο Ιατρείο στο Παίδων υπάρχει ομάδα κλινικών παιδοψυχολόγων που βοηθούν αυτά τα παιδιά. Ως επί το πλείστον πρόκειται για εφήβους, οι οποίοι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα σκληρά σχόλια, στρέφονται με ακόμη μεγαλύτερη ζέση στην κατανάλωση φαγητού (συναισθηματική λήψη τροφής) και δυσκολεύονται να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.