Αρνητικοί στην πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για μείωση στην κοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εμφανίστηκαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το θέμα, με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και ενώσεων κλινικών και εργαστηριακών γιατρών.

Ταυτόχρονα, ο ΠΙΣ εξέφρασε τη διαφωνία του με τους ελέγχους από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, τονίζοντας ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει από τον ΕΟΠΥΥ, να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποπληρωθούν οι πάροχοι.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλαστασάκος και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων Κλινικών και Εργαστηριακών Ιατρών, συμφώνησαν στα εξής:

  • Άμεση εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
  • Άμεση δημιουργία ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και ηλεκτρονικής κάρτας, με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.
  • Όχι, στην υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας και είναι έξω από τεκμηριωμένες απόψεις και την επίσημη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΕΣΥ.
  • Αριθμητικά όρια που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων, ώστε τα παραπεμπτικά που εκτελούνται να αποζημιώνονται, με διαχωρισμό των παραπεμπτικών της ΗΔΙΚΑ, εκείνων που εκτελούνται στις ιδιωτικές δομές, από εκείνων που εκτελούνται στις δημόσιες δομές, αλλά με τρόπο που δεν θα παρακωλύεται η ιατρική λειτουργία και πράξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν: ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ) Θ. Χατζηπαναγιώτου, μαζί με την Α΄ Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΙΠΥ Μ. Καλαμάρη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, κ.Γεωργακόπουλος μαζί με τους Λ. Αναγνώστου, Α. Μοσχοβάκη(Σύμβουλοι) και Σ. Βλαχάκο (μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης), ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων - Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ), Κ. Μπεντεβής, μαζί με τη γραμματέα Μ. Παπακωνσταντίνου και την Μ. Καλαμάρη, η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας Χρ. Νικολάου, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, Α. Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Τ. Μούσλεχ, μαζί με τον Ταμία κ. Α. Θωμόπουλο, ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων & Αφροδισιολόγων, κ. Τ. Ανθόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Δ. Καραμήτρος, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ε. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ, Αν. Τσάτσος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑπ), Ν. Ρούσσος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Επαγγελματικής Επιτροπής της ΕΕΦΙΠΑπ,Ν. Σταμούλη.