Νέο αιματολογικό τεστ, που ανιχνεύει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και "πιάνει" "κρυμμένους" καρκίνους, που "χάνει" το PSA, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου Henrik Gronberg.

Το γνωστό τεστ PSA, που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αυτού του ανδρικού καρκίνου, θεωρείται από μερίδα επιστημόνων μη αξιόπιστο, καθώς "χάνει" κάποιους όγκους και, επιπλέον, ωθεί κάποιους άνδρες, που δεν έχουν καρκίνο, να κάνουν βιοψίες, που δεν είναι, τελικά, απαραίτητες. Το πρωτοποριακό, όπως όλα δείχνουν, STHLM3 τεστ (αυτή είναι η προσωρινή του ονομασία) αναλύει πρωτεϊνες και γονίδια και μειώνει κατά 30% τις βιοψίες.

Ειδικότερα το εν λόγω τεστ αναλύει στο αίμα έναν συνδυασμο έξι πρωτεϊνών και 200 γενετικών δεικτών, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά από κλινικά δεδομένα (την ηλικία του άνδρα, το οικογενειακό ιστορικό, προηγούμενες βιοψίες προστάτη). Η δημοσίευση έγινε στο "Lancet Oncology".

"Σήμερα οι άνδρες που δεν έχουν καρκίνο ή που ο καρκίνος τους δεν χρειάζεται θεραπεία, συχνά αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια περιττή, επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη θεραπεία. Επιπλέον το PSA "χάνει" πολλούς επιθετικούς καρκίνους. Το νέο τεστ είναι πολύ πιο ακριβές και μπορεί να αντικαταστήσει το PSA" δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Το STHLM3 δοκιμάστηκε σε 58,818 άνδρες, ηλικίας από 50 έως 69 χρόνων, προκειμένου οι ερευνητές να δουν τις διαφορές που υπάρχουν, συγκριτικά με το PSA, στην έγκαιρη διάγνωση επιθετικών όγκων. Κι όπως διαπίστωσαν, όχι μόνο είναι πιο αξιόπιστο, αλλλά εντοπίζει δυνητικά θανατηφόρους όγκους, που εύκολα θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν.

Το τεστ θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Σουηδία τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά τον χρόνο. Η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς και σε 20 χρόνια αναμένεται τα νέα περιστατικά να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο. Στη Μεγάλη Βρετανία κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 41,000 άνδρες και 11,000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας. Στις ΗΠΑ 177,489 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη το 2012 και 27,244 πέθαναν εξαιτίας του.