Έρευνα, για τους σκοπούς της οποίας έπρεπε οι συμμετέχοντες να ζήσουν μια βδομάδα χωρίς να χρησιμοποιήσουν το Facebook, έδειξε ότι κατά της διάρκεια αυτής της "ψηφιακής αποτοξίνωσης" οι άνθρωποι ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι από τους άλλους.

"Επιλέξαμε το Facebook επειδή είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλες τις ηλικίες", εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικ Ουίκινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ευτυχία, το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη σε δείγμα 1.095 ανθρώπων στη Δανία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook, οι άλλοι μισοί απείχαν. Έπειτα από μια εβδομάδα, τα πρόσωπα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Το 88% εξ αυτών δήλωσε "ευτυχές" σε σύγκριση με το 81% της άλλης ομάδας, 84% δήλωσε πως εκτιμά τη ζωή (έναντι του 75% της άλλης ομάδας) και μόνο 12% δήλωσε δυσαρεστημένο, έναντι 20% μεταξύ των προσώπων που συνέχισαν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Στο τέλος του πειράματος τα μέλη της πρώτης ομάδας είπαν πως είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες να συγκεντρώνονται, ενώ τα μέλη της δεύτερης είπαν πως οι δυσκολίες αυτές παρέμειναν οι ίδιες.

"Αντί να επικεντρωνόμαστε σ' αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, έχουμε την ατυχή τάση να επικεντρωνόμαστε σ' αυτό που έχουν οι άλλοι" εκτιμούν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Όμως στο Facebook οι άνθρωποι έχουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους, υποστηρίζουν. Ας μην ξεχνάμε εδώ ότι οι Δανοί θεωρούνται ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου, οπότε τα ευρήματα έχουν επιπλέον αξία.