Άρση της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και πρώην Δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη ζήτησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων Θανάσης Γαλήνας, από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελία Χανίων διερευνά αν ο αναπληρωτής υπουργός έχει τελέσει, μαζί με άλλους πολίτες, τα αδικήματα της στάσης από κοινού, της παράνομης βίας από κοινού, του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, "πρόκειται για την ιστορία του απεγκλωβισμού 650 τουριστών στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς λόγω της αιφνίδιας και αδικαιολόγητης απαγόρευσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 του απόπλου 80 πλοίων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τους οδηγήσαμε με ασφάλεια στο λιμένα της Χώρας Σφακίων, εγώ ως δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους της Αγ. Ρούμελης και εκπροσώπους της εταιρίας.
Υπερβαίνοντας κατ΄ ανάγκη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και γλυτώνοντας τους τουρίστες από απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι τυχαία η επιλογή και ο χρόνος για την ανάδειξη της όλης υπόθεσης";

Η υπόθεση αφορά κατάληψη πλοίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 που μετέφερε τουρίστες και ενώ ο αρμόδιος τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε απαγορεύσει τον απόπλου όσων πλοίων ελέγχονταν για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους από ξένο νηογνώμονα.

Αποτέλεσμα ήταν ο εγκλωβισμός 650 τουριστών. Παρά τις προσπάθειες να παρακαμφθεί η ακινητοποίηση του πλοίου τους, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο κ. Πολάκης, ως δήμαρχος Σφακίων τότε, τοπικοί φορείς και κάτοικοι κατέλαβαν το πλοίο και «απεγκλώβισαν» τους εκατοντάδες επισκέπτες προς το λιμάνι των Σφακίων.

Στο έγγραφο της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι ο κ. Πολάκης με ομάδα «φέρεται ότι δρώντας από κοινού, στράφηκαν δι' εξεγέρσεως κατά της εξουσίας του πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ-Δ/Ρ πλοίου "Σαμαριά 1" ΝΧ 16, που βρισκόταν στο Λιμένα Σούγιας Χανίων, απαιτώντας από τον πλοίαρχο αυτού να αποπλεύσει, παρ' όλο που το πλοίο τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου για Αγία Ρούμελη με σκοπό την παραλαβή επιβατών. Με βάση τα ανωτέρω ερευνάται η τέλεση των αδικημάτων της στάσης από κοινού (άρθρ. 45 ΠΚ, 213 παρ. 1 ΝΔ 187/1973), της παράνομης βίας από κοινού (άρθρ. 45, 330 ΠΚ), του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής (άρθρ. 234, σε συνδ. με 31, ΝΔ 187/1973) και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με πρόθεση (άρθρ. 291 παρ. 1 ΠΚ)».