Επιβεβαίωση για την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα, επιδίωξε και σήμερα ο  υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  Γιάννη Μπασκόζου και των Αντιπροέδρων του ΕΟΦ  Δέσποινας Μακριδάκη και Ηλία Γιαννόγλου. 

Στη συζήτηση, κεντρικό θέμα ήταν η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων, για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών να συνεχιστεί - όπως άλλωστε και συμβαίνει- ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς  με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ομαλή ροή του. 

Ο ΣΦΕΕ
Από την πλευρά του, η διοίκηση του ΣΦΕΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Σημείωσε ακόμη ότι "ο Σύνδεσμος, ως θεσμικός εκπρόσωπος των εταιριών - μελών του, ελληνικών και πολυεθνικών, βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση της αλυσίδας φαρμάκου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες οφείλει να παραμείνει έξω από το κάδρο του πολιτικού κλίματος και μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και την χώρα".

Ο ΕΟΦ
Νωρίτερα, η διοίκηση του ΕΟΦ είχε συζητήσεις με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για την διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς και με επιστολή που απηύθυνε στους φορείς τους ευχαρίστησε για την συνεννόηση και συνεργασία.

Στην επιστολή η διοίκηση του ΕΟΦ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ ευχαριστεί όλους τους συλλογικούς φορείς (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΣΦ, ΟΣΦΕ) που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους απηύθυνε προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, έγινε σαφές από όλους τους φορείς ότι ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς διεξάγεται ομαλά.

Πιστεύουμε ότι η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων στη χώρα μας θα συνεχιστεί, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής κοινότητας θα λειτουργήσουν με τη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι περιστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων είναι δυνατό να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και στο σύστημα υγείας γενικότερα.

Ο ΕΟΦ συνεχίζει αδιάλειπτα να επιτελεί το ελεγκτικό του έργο, προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία και παραμένοντας σε ανοικτή επικοινωνία  με όλους τους εμπλεκομένους φορείς”.