Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του New Mexico και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο κατά της χοληστερίνης και ανακοίνωσαν ότι μπορεί να την μειώσει περισσότερο και από τις στατίνες, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ευρέως γι' αυτόν τον σκοπό. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Bryce Chackerian, από το Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vaccine".

Το ανθρώπινο σώμα παράγει χοληστερίνη για να παραχθεί βιταμίνη D, κάποιες ορμόνες και κάποια από τα μόρια, που μας βοηθάνε στη χώνεψη των τροφών. Επίσης χοληστερίνη έχουν και οι τροφές. Η LDL, "κακή" χοληστερίνη, κυκλοφορεί στο αίμα και αν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα κλείνουν οι αρτηρίες κι αυτό έχει ως συνέπεια εμφράγματα και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με το CDC 73,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή "κακή" χοληστερίνη. Όπως είναι γνωστό η σωστή διατροφή και η άσκηση βοηθάνε στη διατήρηση της χοληστερίνης σε "σωστά" επίπεδα, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν στατίνες για να τη ρίξουν. Οι στατίνες, όμως, έχουν δυνητικές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως μυϊκούς πόνους, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, απώλεια μνήμης. Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση έναντι των στατινών, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί.

Χρησιμοποίησαν μέθοδο, ανάλογη με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Το εμβόλιο μπλοκάρει την πρωτεϊνη PCSK9, η οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, βοηθά την κυκλοφορία της χοληστερίνης στο σώμα και εμποδίζει τον οργανισμό να την αποβάλει. Η αναστολή της δράσης της εν λόγω πρωτεϊνης, μέσω αντισωμάτων που «γεννά» το εμβόλιο, διευκολύνει το σώμα να "διώξει" την "κακή" χοληστερίνη με φυσικό τρόπο. 

«Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στο νέο εμβόλιο είναι πως φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τις στατίνες αυτές καθαυτές» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα του εμβολίου διαρκεί για περίπου τρεις μήνες. Τα τεστ δείχνουν ότι μπορεί να ρίξει το επίπεδο της "κακής" χοληστερίνης έως 55% έναντι 30% των στατινών.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναπτύξει θεραπείες για την αντιμετώπιση της LDL, που στοχεύουν στην πρωτεϊνη - κλειδί PCSK9 κι έχουν εγκριθεί από τον FDA. Όμως, αν και είναι αποτελεσματικές - καθώς χρησιμοποιούν μονοκλωνικά αντισώματα - οι τιμές τους είναι απαγορευτικές. Υπολογίζεται ότι κοστίζουν περίπου 10.000 δολλάρια τον χρόνο.

Αναμένεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου και σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ανάλογα εμβόλια στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες χρόνιες παθήσεις.