"Ρολά" κατεβαίνουν από τώρα και για 24 ώρες στο σύστημα υγείας συνολικά, στο πλαίσιο της απεργίας που έχουν κηρύξει από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για το συνταξιοδοτικό.

Ολόκληρος ο τομέας υγείας από το ΕΣΥ, μέχρι τις μονάδες του ΠΕΔΥ, αλλά και οι ιδιώτες γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, καθώς και οι φαρμακοποιοί απεργούν για ένα 24ωρο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχουν αποδιοργανώσει την υγεία συνολικά.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας θα καλύπτονται μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά από τον τομέα Υγείας.
Οι υγειονομικοί απεργούν διεκδικώντας επαναφορά μισθολογικών και συνταξιοδοτιικών δικαιώματων,  χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας κλπ.

Νοσοκομεία
Έτσι, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, γιατί γιατροί και εργαζόμενοι απεργούν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) διεκδικούν αποπληρωμή των εφημεριών, προσλήψεις στο σύστημα υγείας, διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, κλπ.

Αντίστοιχα αιτήματα έχουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τις προνοιακές μονάδες, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, και σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί, ώστε να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην υγεία δραματική, αφού οιι κενές θέσεις των Νοσοκομείων φτάνουν τις 28.000, μετά τις τροποποιήσεις των οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων, ύστερα από περικοπές χιλιάδων κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων. Ως το τέλος του έτους αποχωρούν από το σύστημα άλλα 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα η συνήθης κάλυψη να είναι μία Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική και οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να απασχολούνται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Καλούν επίσης την Κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο στα ΒΑΕ και να πάψει "να μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα".

Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Στην 24ωρη απεργία μετέχουν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ - ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας ενίσχυση του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, κατοχύρωση και διεύρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών, αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για επαρκή στελέχωση ιδίως στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών, καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων, διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων, διαγραφή του χρέους κλπ.

Την απεργία στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλύπτοντας και τους ιδιώτες γιατρούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ο ΠΙΣ τονίζει πως στόχος της κινητοποίησης είναι η προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ιατρών, η κατάργηση της υψηλής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, καθώς και η ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, με αύξηση των δαπανών και προσλήψεις προσωπικού.

Οδοντίατροι
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μετέχει στην κινητοποίηση με τους 52 Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας και 13.500 Οδοντιάτρους που διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στην "παντελή έλλειψη στοιχειώδους οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης", καθώς και "την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την υπέρμετρη φορολόγηση των επιστημόνων οδοντιάτρων" που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και επαγγελματικής ασφυξίας.

Φυσικοθεραπευτές
Στην απεργία συμμετέχουν και οι φυσικοθεραπευτές με απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, είτε πρόκειται για μισθωτούς στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως οι φυσικοθεραπευτές, μισθωτοί δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι άνεργοι, βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις αρνητικές συνέπειες των αλλεπάλληλων μνημονίων και  ζητούν την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Φαρμακοποιοί
Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει και οι φαρμακοποιοί, με κύριο αίτημά τους την άρση της ρύθμισης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων που επιτρέπει τη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείου.

Όμως παρά την σχετική απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εμφανίζονται τα πρώτα μέτωπα ρήξης στο αραγές μέτωπο των φαρμακοποιών, καθώς για σήμερα, μη συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει  κάποιοι φαρμακευτικοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα αυτός της Θεσσαλονίκης, που έκανε λόγο για μηδαμινές οικονομικές αντοχές του κλάδου για "εθιμοτυπικές απεργίες του τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ", δηλώνοντας πρόθυμος να συμμετέχει σε αμιγώς κλαδικές διεκδικήσεις.