Η μελέτη SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό, το Engl J Med, συμπεριέλαβε πάνω από 9.300 υπερτασικούς ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω, με τουλάχιστον έναν, ακόμη, παράγοντα κινδύνου, από περίπου 100 ιατρικά κέντρα και κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο και έδωσε σημαντικά μηνύματα για τη θεραπεία των υπερτασικών ασθενών.

Όπως διαπιστώθηκε, η διατήρηση της συστολικής πίεσης στα 120 mm Hg, θα μπορούσε να είναι σωτήρια για αυτούς τους ασθενείς, που "φλερτάρουν" με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Να μην ξεχνάμε ότι η υπέρταση είναι ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά προβλήματα καρδιάς και ότι από καιρού εις καιρόν οι ειδικοί αλλάζουν τα "όρια" της ασφαλούς πίεσης, σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν τους δυνητικά καρδιαγγειακούς ασθενείς από τα χειρότερα.

Όταν σχεδιάστηκε η SPRINT, οι καθιερωμένες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 140 mm Hg για υγιείς ενήλικες και 130 mm Hg για ενήλικες με νεφρική νόσο ή διαβήτηH μελέτη εδειξε, επίσης, ότι στην ομάδα με τη χαμηλότερη πίεση υπήρχαν περισσότερες υποτάσεις και περισσότερες περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και συνεπώς οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για να καθορίσουν εάν αυτή η χαμηλότερη τιμή είναι η καλύτερη για την ατομική φροντίδα τους.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Διακόπηκε, δε, πρόωρα, γιατί η ομάδα με την πίεση κάτω του 12, συγκριτικά με αυτούς κάτω του 14, είχε πολύ λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια. Το κύριο σημείο της μελέτης, που ήταν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε αυτούς με τη χαμηλότερη πίεση. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο.