Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που βασίζεται στην ουσία TAF, η οποία λαμβάνει έγκριση από την FDA, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters. Το φάρμακο περιέχει elvitegravir 50mg/cobicistat 50mg/emtricitabine 200mg/tenofovir alafenamide 10mg ή E/C/F/TAF και χαρακτηρίζεται ως μία πλήρης θεραπευτική αγωγή για ενήλικες και ανήλικους ασθενείς από 12 ετών, πάσχοντες από τον ιό HIV-1, οι οποίοι δεν έχουν λάβει προηγουμένως αντιρετροϊκή αγωγή. Ενδείκνυται, επίσης, για την αντικατάσταση της τρέχουσας αντιρετροϊκής αγωγής σε ασθενείς με ιολογική καταστολή (με επίπεδα HIV-1 RNA χαμηλότερα από 50 αντίγραφα ανά ml), οι οποίοι ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή για τουλάχιστον έξι μήνες, χωρίς ιστορικό θεραπευτικής αποτυχίας, και χωρίς να έχουν τροποποιήσει την αγωγή τους λόγω γνωστής αντοχής σε μεμονωμένα συστατικά του σκευάσματος.

Στην ετικέτα του προϊόντος περιλαμβάνεται ειδικό πλαίσιο προειδοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης γαλακτικής οξέωσης/βαριάς μορφής ηπατομεγαλίας με στεάτωση και οξείας έξαρσης ηπατίτιδας Β μετά το τέλος της θεραπευτικής αγωγής. Το TAF αποτελεί ένα καινοτόμο, στοχευμένο προφάρμακο τενοφοβίρης, το οποίο έχει να επιδείξει υψηλή αντιική αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, κατόπιν κλινικών δοκιμών σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα, εμφανίζει βελτιωμένους διαγνωστικούς εργαστηριακούς δείκτες νεφρικής και οστικής ασφάλειας. Λόγω, δε, της ιδιότητάς του να εισχωρεί στα κύτταρα, ακόμη και σε αυτά που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, είναι πιο αποτελεσματικό από άλλες θεραπείες.

«Ο πληθυσμός των HIV οροθετικών ασθενών γερνάει και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συννοσηροτήτων, που σχετίζονται με την ηλικία και την ακολουθούμενη θεραπευτική αγωγή, όπως χαμηλή οστική πυκνότητα και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της λοίμωξης από τον ιό HIV, των αντιρετροϊκών θεραπειών και της φυσικής διαδικασίας γήρανσης των ασθενών» σύμφωνα με τον David Wohl, MD, Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και επικεφαλής συγγραφέα της σχετικής ανάλυσης, για την αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου. «Δεδομένης της τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς του, το νέο φάρμακο αποτελεί μία σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για μία γκάμα ασθενών, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της θεραπείας τους είτε επιλέγουν να αλλάξουν τη θεραπεία τους». 

«Ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα του HIV, υπάρχει ακόμα ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών καθώς γερνούν» σύμφωνα με τον John C. Martin, PhD, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gilead Sciences.