Τα δερματολογικά φάρμακα της Ιαπωνικής φαρμακευτικής Astellas έναντι 675 εκατ. ευρώ εξαγόρασε η Δανέζικη φαρμακευτική Leo Pharma, η οποία εξειδικεύεται στη δερματολογία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα στοιχεία του ενεργητικού και οι συναφείς αρμοδιότητες σχετικά με το χαρτοφυλάκιο προϊόντων δερματολογίας της Astellas – στα οποία συμπεριλαμβάνονται το tacrolimus (θεραπεία για το έκζεμα) και άλλα προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής και των δερματικών λοιμώξεων – θα περιέλθουν στη LEO Pharma (εκτός από το tacrolimus στην Ιαπωνία).

Η συναλλαγή αναμένει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού, οπότε η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Η προσθήκη των προϊόντων δερματολογίας της Astellas θα δώσει τη δυνατότητα στη  LEO Pharma να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της για τις δερματικές παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, με την ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας της, η LEO Pharma δημιούργησε ένα ισχυρό υπόβαθρο για την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα, όπως τα δερματολογικά φάρμακα της Astellas. Η εξαγορά αυτή αποτελεί καίριο βήμα για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της LEO Pharma, ώστε να καταστεί ο προτιμώμενος συνεργάτης στη δερματολογική περίθαλψη παγκοσμίως.

Η εξαγορά αυτή είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στα περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας της LEO Pharma, από την άποψη του πρόσθετου κύκλου εργασιών. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%, όταν το χαρτοφυλάκιο θα έχει μεταβιβαστεί πλήρως. Με τη συμφωνία αυτή, η LEO Pharma αποκτά ισχυρό έρεισμα σε αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ αποκτά κρίσιμο μέγεθος σε πολλές άλλες αγορές.

Η σημερινή ανακοίνωση, αποδεικνύει τη δέσμευση της LEO Pharma στη στρατηγική της μέχρι το 2020. Η καινοτομία που θα προέλθει μέσα από την εταιρία, από κοινού με την ανάπτυξη μέσω εξαγορών και συνεργασιών, θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας παγκοσμίως, ως τον προτιμώμενο συνεργάτη στο χώρο της δερματολογίας.

“Πρόκειται για ιστορικό ορόσημο για την LEO Pharma και θα συμβάλει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που ζουν με δερματικές παθήσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ευκαιρία και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Astellas, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά του χαρτοφυλακίου. Με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιό μας, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών λύσεων, για να καλύψουμε τις ατομικές τους ανάγκες. Ο ηγετικός ρόλος της LEO Pharma στον τομέα της δερματολογικής φροντίδας, έγκειται στο να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων”, δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LEO Pharma Gitte Aabo.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων δερματολογίας της Astellas περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, στα οποία συγκαταλέγονται εδραιωμένα και ισχυρά εμπορικά σήματα όπως το Tacrolimus για το έκζεμα (η διανομή του στην Ιαπωνία έχει ανατεθεί στη Maruho Co. Ltd.), η hydrocortisone butyrate και το Locobase για την περιποίηση του δέρματος και το σύμπλεγμα ερυθρομυκίνης και ψευδαργύρου για την ακμή.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas, Yoshihiko Hatanaka, σχολίασε: “Η Astellas αναθεωρεί διαρκώς τη στρατηγική της και, ως εκ τούτου, καταλήξαμε στην απόφαση αυτή. Θεωρούμε ότι οι δερματολογικοί ασθενείς σε όλο τον κόσμο θα εξυπηρετούνται καλύτερα με τη μεταφορά αυτών των προϊόντων στη LEO Pharma, μια εταιρεία εστιασμένη στον τομέα της δερματολογικής θεραπείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη LEO Pharma, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της προμήθειας των προϊόντων σε όλο τον κόσμο”.

Η εξαγορά είναι υπό την αίρεση των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιων διαδικασιών, που συμπεριλαμβάνουν την επιθεώρηση και την έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αυτής, αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Astellas και η LEO Pharma θα συνεργαστούν στενά για να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική μεταβίβαση των προϊόντων στη LEO Pharma. Η συναλλαγή δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η J.P.Morgan ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Kromann Reumert ως νομικός σύμβουλος και η PricewaterhouseCoopers ως ειδικός σύμβουλος φορολογικού ελέγχου  της LEO Pharma.