Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε σε εκτροφή με 75 αγελάδες, ύστερα από κτηνιατρικό έλεγχο, ενώ στην περιοχή γύρω από το βουστάσιο, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης άρχισαν να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς μέτρα για την ασφαλή διακίνηση γάλακτος και κρέατος. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ και το Πρακτορείο FM, Με δεδομένο ότι ο κτηνοτρόφος δεν ενημέρωσε την κτηνιατρική υπηρεσία για το κρούσμα, η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και υπάρχουν και αντίστοιχες κυρώσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον κτηνοτρόφο και δεν δηλωθεί. "Ήδη έχουν περάσει για έλεγχο από όλες τις εκτροφές οι κτηνίατροι και τώρα θα ενταθούν τα μέτρα σε όλο το νομό" είπε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων Μίνα Μπόρη.

Στη μονάδα, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, θα θανατωθούν και θα ενταφιαστούν σήμερα όλα τα ζώα (συνολικά 74 αγελάδες), ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ήδη δημιουργήθηκε ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων με ακτίνα από την εκτροφή και 20 χιλιομέτρων ζώνη επιτήρησης και μέσα σε αυτές τις ζώνες εφαρμόζονται μέτρα για τη διακίνηση των ζώων, του γάλακτος και του κρέατος. Συγκεκριμένα το γάλα από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων δίνεται για παστερίωση και κυκλοφορεί μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης, μέσα στη ζώνη επιτήρησης δεν μπορεί να σφαχτεί τίποτα για 60 μέρες από την εμφάνιση του κρούσματος και στα σφαγεία των ζωνών ό,τι σφάζεται θα κυκλοφορεί με ειδική σφραγίδα μόνο στην Ελλάδα.

Η κ. Μπόρη χαρακτήρισε τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα "πολύ σκληρά", με δεδομένο ότι πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να επαναδημιουργήσουν τις μονάδες τους σε περίπτωση μαζικής θανάτωσης των ζώων. 

Οι αρμόδιες αρχές έχουν επιδοθεί σε "αγώνα δρόμου" για να μην συνεχιστεί η μετάδοση της νόσου της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Μετά την εμφάνιση της νόσου στον Έβρο από την Τουρκία και τα κρούσματα στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης είπε ότι οι εμβολιασμοί σε ζώα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. "Υπάχουν διαθέσιμα 18.500 εμβόλια, τη στιγμή που οι ανάγκες για όλες τις περιφερειακές ενότητες υπολογίζονται σε 150.000 εμβόλια" είπε στο ΑΠΕ. "Τα 18.500 εμβόλια αγοράστηκαν με έξοδα των κτηνοτρόφων και έχουν διανεμηθεί σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε άλλα 22.000 εμβόλια, που εδώ και πάρα πολύ καιρό μας υποσχέθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι θα μας τα στείλουν άμεσα. Τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν στις τρεις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης αναλογικά. Στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν κρούσματα, ενώ το ενδιαφέρον, όσον αφορά στην πρόληψη, εστιάζεται στην περιοχή του Κιλκίς. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με τις γαλακτοβιομηχανίες, προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια για τους κτηνοτρόφους, με τους οποίους συνεργάζονται" κατέληξε.

Η ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.