Σοβαρά προβλήματα υποδομών και υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας, ειδικά αυτά, στα οποία γίνονται αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (δηλαδή από υγιείς δότες). Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπαλταδάκη, Πρόεδρο Τμήματος Μεταμόσχευσης στην Αιματολογική και Λεμφωμάτων Κλινική - Μονάδα Μταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός", αιματολόγο, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (ΕΑΕ), ο "Ευαγγελισμός" δέχεται τα περισσότερα περιστατικά, αλλά χρειάζονται επειγόντως βελτιώσεις. 

"Λειτουργεί χωρίς επαρκή αριθμό μεταμοσχευτικών κλινών και κλινών αποθεραπείας των ασθενών. Απαιτούνται 20-30 κλίνες, αλλά εμείς έχουμε μόλις 9" εξέφρασε την αγωνία του ο κ. Μπαλταδάκης. "Επιπλέον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εξωτερικού ιατρείου. Δεν έχουμε καμία στήριξη από τον ΕΟΜ και την Πολιτεία. Ειδικά η Πολιτεία είναι δραματικά απούσα από τα προβλήματα των μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις ανάγκες που υπάρχουν".

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κρήτη. Όπως κατήγγειλε η αναπληρώτρια Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια αιματολογίας, διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Ελένη Παπαδάκη: "Η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα και για όλον αυτόν τον κόσμο έχουμε μόλις 2 κρεβάτια για αυτόλογη μεταμόσχευση. Οι κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης είναι υποστελεχωμένες".

Αλλογενείς μεταμοσχεύσεις γίνονται στα εξής νοσοκομεία: Παίδων "Η Αγία Σοφία", "Άγιος Σάββας", "Ευαγγελισμός", "Παπανικολάου", Νοσοκομείο Πατρών και Αττικό Νοσοκομείο. Αυτόλογες μεταμοσχεύσεις (δηλαδή με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς) γίνονται σε περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το "Λαϊκό", το "Αλεξάνδρα", το Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, παρά τις ελλείψεις, οι ασθενείς εξυπηρετούνται με τον αγώνα και την αυτοθυσία των εργαζομένων, που καθημερινά καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, για την έγκαιρη - όσο περνάει από το χέρι τους - διενέργεια των μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων, προκειμένου να σωθούν οι άρρωστοι και να μην καταλήξουν. 

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι μη συγγενείς δότες, ενώ καλά αποτελέσματα (ανάλογα με τους απόλυτα συμβατούς δότες) έχουν οι μεταμοσχεύσεις από γονείς, παιδιά ή αδέλφια, συμβατοί κατά 50%. Στην Ελλάδα γίνονται 450 μεταμοσχέυσεις αιμοποιητικών κυττάρων τον χρόνο, 270 αυτόλογες, 180 αλλογενείς. Μάλιστα οι αιματολόγοι υπογράμμισαν ότι οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, λόγω της μεγάλης αύξησης των μη συγγενών δοτών, που έχουν αυξηθεί επτά φορές.

Πάντως απαιτείται περαιτέρω εθελοντική προσφορά. Όπως είπε η Πρόεδρος Επιτροπής Εθελοντισμού ΕΑΕ, αιματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Αιματολογική και Λεμφωμάτων Κλινική - Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" Μαρία Παγώνη: "Στην Ελλάδα το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντική προσφορά. Εδώ υπάρχουν λιγότερες από 50.000 δότες μυελού, όταν στην Κύπρο, για παράδειγμα, είναι πάνω από 110.000. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, αν βοηθήσουμε ΟΛΟΙ".