Πρόγραμμα πενταετούς έρευνας και ανάπτυξης ύψους 11 δισ. ευρώ έως το 2020, με 5 δισ. ευρώ για την προκλινική έρευνα και ανάπτυξη και 1,5 δισ. για συνεργασίες με εξωτερικούς εταίρους εγκαινιάζει η Boehringer Ingelheim, σύμφωνα με ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρίας για έρευνα και ανάπτυξη, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μια νέα συνεργασία με το Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, για την ανακάλυψη νέων θεραπειών και βιολογικών δεικτών για τον παγκρεατικό καρκίνο, καθώς και για νέες συνέργειες με την Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps και το Ιατρικό Κολέγιο Weill του Πανεπιστημίου Cornell, για την εύρεση νέων θεραπειών για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
 
Στην Ελλάδα 
Η ανακοίνωση  του νέου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας, ύψους 11 δις  ευρώ, δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της εταιρείας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της μέσω της ενεργού συμμετοχής της στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στο χώρο της υγείας, θέτοντας τον ασθενή στο κέντρο του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου προγράμματος έρευνας & ανάπτυξης της μητρικής εταιρίας.

Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε πως "η ανακοίνωση του νέου ερευνητικού προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας. Η Boehringer Ingelheim  ανήκει στις  εταιρείες οι οποίες άγουν την έρευνα στην Ελλάδα, μέσω της συμμετοχής των Ελληνικών κέντρων  στις  διεθνείς  κλινικές μελέτες
Την τελευταία  πενταετία έχουν επενδυθεί  11, 2 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές. Η συμμετοχή της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας, αναμένεται να επιφέρει νέες επενδύσεις  εντός Ελλάδας.

Η είσοδος της μητρικής εταιρείας σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα αποφέρουν νέα καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί μια πρόκληση για τηνBoehringer Ingelheim Ελλάς η οποία φέτος κλείνει τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα. 
Είναι γνωστό ότι κατέχουμε το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. 
Από το εργοστάσιο της εταιρείας μας στο Κορωπί εξάγονται καινοτόμα φάρμακα
Ανάμεσα σε αυτά, η μητρική εταιρεία ανέθεσε στην Ελλάδα την παραγωγή των καινοτόμων αντιδιαβητικών της φαρμάκων για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. 
Η διοίκηση της εταιρείας θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου περισσότερα νέα καινοτόμα φάρμακα της Boehringer Ingelheim GmbH να παράγονται στο Ελληνικό εργοστάσιο.
Με την συμμετοχή μας στο διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών και την αειφορία της παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων στο εργοστάσιο μας θα συμβάλλουμε στην εισαγωγή επενδύσεων στη χώρα".

Το Διεθνές πρόγραμμα R&D
Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει την επόμενη γενιά καινοτόμων ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και να διατηρήσει την εξαιρετική ανταγωνιστική θέση της. Η νέα στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης υιοθετεί την ανοιχτή καινοτομία με τη μορφή εξωτερικών συνεργασιών, αξιοποιώντας καλύτερα τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις αλλά και την εμπειρία και τις δυνατότητες της Boehringer Ingelheim για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Andreas Barner, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκτελεστικών Διευθυντών της Boehringer Ingelheim: «Η κυκλοφορία 11 νέων προϊόντων μέσα στο 2014 και το 2015 δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις εξαιρετικές δυνατότητες της οργάνωσης R&D της Boehringer Ingelheim σε αυτό το πεδίο. Το νέο πρόγραμμα και η νέα στρατηγική αντικατοπτρίζουν την εταιρική μας φιλοσοφία για μακροπρόθεσμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Χάρη σε αυτά, θα δοθεί συνέχεια στις εξαιρετικές μας επιδόσεις και θα μπορέσουμε να φέρουμε στην αγορά πρωτοποριακές θεραπείες με υψηλή αξία για τους ασθενείς».

Νέα στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης
Κεντρικοί πυλώνες της νέας στρατηγικής είναι η αυξημένη προσήλωση σε συνεργασίες με εξωτερικούς εταίρους και η ταυτόχρονη διατήρηση των αξιόλογων δυνατοτήτων για εσωτερική έρευνα και ανάπτυξη. Η διττή αυτή προσέγγιση θα επιτρέψει στην εταιρεία να αξιοποιήσει τη μακροχρόνια εμπειρία και την εδραιωμένη θέση της σε βασικούς θεραπευτικούς τομείς, αλλά και να διευρύνει τους ορίζοντές της, αποκτώντας πρόσβαση στον ευρύτερο δημιουργικό χώρο της παγκόσμιας βιοϊατρικής έρευνας μέσω της ανοιχτής καινοτομίας. 

«Με τη νέα μας στρατηγική ενστερνιζόμαστε το πνεύμα ανοιχτής καινοτομίας και φέρνουμε κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία για την προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας. Οι συνεργάτες μας επωφελούνται αποκτώντας πρόσβαση στην πλούσια εμπειρία και τις δυνατότητές μας και εδραιώνοντας μακροχρόνιες προσωπικές αλληλεπιδράσεις με τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας μας», όπως εξηγεί ο Δρ. Michel Pairet, ανώτερος εταιρικός αντιπρόεδρος έρευνας και μη-κλινικής ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim και ορισθέν μέλος του Συμβουλίου Εκτελεστικών Διευθυντών από τον Ιανουάριο του 2016. «Η νέα στρατηγική θα ενθαρρύνει τις εξωτερικές μας συνεργασίες, χαρίζοντάς μας ταχύτητα και ευελιξία. Κάτι τέτοιο θα είναι καθοριστικό για την επέκταση της έρευνας πέρα από τους τρέχοντες τομείς εστίασης, για τη διερεύνηση πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων, νέων ενδείξεων και νέων τεχνολογιών, και για τη δημιουργία νέων ευκαιριών.»
 
Συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη
Η ανοιχτή καινοτομία αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο στη διαδικασία της ανακάλυψης φαρμάκων. Στην προσπάθειά της να ενσωματώσει μια σειρά καινοτόμων ευκαιριών σε εγχειρήματα του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, η οργάνωση R&D της Boehringer Ingelheim συνεργάζεται με τον ευρύτερο επιστημονικό κόσμο. 

Πρώτον, συνάπτει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με ακαδημαϊκούς-ερευνητές και εταιρείες βιοτεχνολογίας, που προσφέρουν αξιόλογες αφετηρίες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. 
H Boehringer Ingelheim συμμετέχει σε πολυάριθμες νέες ερευνητικές συνεργασίες, μελετώντας συναρπαστικά επιστημονικά πεδία από κοινού με εταίρους που κατέχουν παγκόσμια ηγετική θέση στον χώρο τους.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η συνεργασία με το Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. Με τη συνεργασία αυτή, η γνώση του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson γύρω από τους παράγοντες που ενδεχομένως οδηγούν στον παγκρεατικό καρκίνο έρχεται να προστεθεί στην εμπειρία που έχει η Boehringer Ingelheim στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων.

Η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τέσσερις μεγάλους επιστημονικούς εταίρους, και συγκεκριμένα με την Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Ερευνητικό Κέντρο Scripps και το Ιατρικό Κολέγιο Weill του Πανεπιστημίου Cornell, για τον εμπλουτισμό της έρευνας και ανάπτυξης με νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD). 
Οι τέσσερις αυτές συνεργασίες αποσκοπούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση νέων θεραπευτικών στόχων καθώς και στην ταυτοποίηση βιολογικών δεικτών που θα ικανοποιήσουν τις σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως είναι η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. 

Αποκλειστικές συμφωνίες
Εκτός αυτού, η Boehringer Ingelheim υπέγραψε πρόσφατα δύο αποκλειστικές συμφωνίες: με την Hanmi Pharmaceuticals (Κορέα) για την ανάπτυξη θεραπείας τρίτης γενιάς για τον καρκίνο του πνεύμονα που θα στοχεύει τον EGFR, και με την Circuit Therapeutics (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) για την εφαρμογή της οπτικογενετικής στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για ψυχιατρικές διαταραχές και καρδιομεταβολικές παθήσεις. 

Δεύτερον, συμμετέχει σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως η Κοινοπραξία Δομικής Γονιδιωματικής (SGC), η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα (IMI) και η Κοινοπραξία για τον συζευγμένο με G πρωτεΐνη υποδοχέα (GPCR), που διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, επειδή είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τους καλύτερους επιστήμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία και να τους παρέχουν τη δυνατότητα για προανταγωνιστική έρευνα χωρίς περιορισμούς. Η Boehringer Ingelheim συμμετέχει ενεργά στις δύο αυτές επιτυχημένες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και στην Κοινοπραξία GPCR. 

Τρίτον, αξιοποιεί πρωτοβουλίες πληθοπορισμού (crowdsourcing) που εγκαινιάστηκαν από οργανώσεις όπως η InnoCentive και το Κέντρο Καινοτομίας BioMed X, πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναζήτηση επιστημόνων με λαμπρές ιδέες για την επίλυση σημαντικών ιατρικών προβλημάτων. Η Boehringer Ingelheim και το Κέντρο Καινοτομίας BioMed X ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι συγκεντρώνουν εξαιρετικούς επιστήμονες σε ένα κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας στη Χαϊδελβέργη και τους παρέχουν τις κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση από μέντορες ώστε να εργαστούν πάνω στις νεότερες επιγενετικές προσεγγίσεις για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δημιουργικής της προσπάθειας, η Boehringer Ingelheim επενδύει στο Ινστιτούτο Μοριακής Παθολογίας (IMP) της Βιέννης για την υποστήριξη της βασικής έρευνας, καθώς και σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων. Τέλος, το Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων της Boehringer Ingelheim, που ιδρύθηκε το 2010 με αρχική οικονομική δέσμευση 100 εκ. ευρώ, επενδύει πλέον σε ένα χαρτοφυλάκιο 13 διαφορετικών νεοσύστατων εταιρειών, με συναρπαστικές νέες θεραπευτικές ιδέες.
 
Η νέα στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης είναι ένας σημαντικός άξονας της παγκόσμιας στρατηγικής με την οποία η Boehringer Ingelheim θα προετοιμαστεί για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της φαρμακευτικής αγοράς. «Πρόκειται για ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα που θα βοηθήσει την Boehringer Ingelheim να τοποθετηθεί σωστά για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Καθηγητής Barner. «Προσδοκούμε ότι θα βρούμε διεξόδους για ανεπίλυτες μέχρι σήμερα προκλήσεις στους τομείς της ανοσολογίας, των αναπνευστικών και καρδιομεταβολικών παθήσεων, της ογκολογίας, καθώς και για νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και διάφορα άλλα.»
 
Boehringer Ingelheim
Ο όμιλος Boehringer Ingelheim συγκαταλέγεται στις 20 ηγετικές φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Εδρεύει στο Ίνγκελχαϊμ της Γερμανίας, δραστηριοποιείται διεθνώς με 146 θυγατρικές εταιρείες και απασχολεί περισσότερους από 47.700 εργαζομένους. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1885 και δίνει έμφαση στην έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και προώθηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής θεραπευτικής αξίας, για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση.

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας που διέπει την Boehringer Ingelheim. Περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας, π.χ. στην πρωτοβουλία "Making more Health", καθώς και τη φροντίδα προς τους εργαζομένους. Ο σεβασμός, η παροχή ίσων ευκαιριών και ο συνδυασμός οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται η αμοιβαία συνεργασία. Σε όλες τις δραστηριότητές της, η εταιρεία δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Το 2014, οι καθαρές πωλήσεις της Boehringer Ingelheim ανήλθαν σε περίπου 13,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αντιστοιχούν στο 19,9 τοις εκατό των καθαρών πωλήσεων της εταιρείας.