Τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ υπέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Παράλληλα, με παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού, Παύλου Πολάκη, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ο ΕΟΠΥΥ θα έχει αποπληρώσει σημαντικό μέρος των οφειλών του προς το Νοσοκομείο, ύψους 10.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 850.000.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 175.000.000 της επιχορήγησης του 2015 θα δοθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει νοσοκομείο και να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του πληθυσμού, καθώς παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως η δημόσια υγεία.  

Το Ποτάμι

Η διαβεβαίωση του υπουργείου, ήρθε μετά σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Μάρκου (εκλέχθηκε με το Ποτάμι) για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και τα οποία απειλούν πλέον σε ανησυχητικό βαθμό την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του.

Η κ. Μάρκου ανέφερε στην ερώτησή της ότι η εγκριθείσα κρατική επιχορήγηση ύψους 35 εκ. ευρώ για το έτος 2015 δεν επαρκεί για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού που ανέρχεται στα 38,5 εκ. ευρώ, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ίδιους πόρους για να καλύψει τη διαφορά.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοσοκομείου προς πάσης φύσεως προμηθευτές από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 76 εκ. ευρώ. Ήδη, 28 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, ενώ προμηθευτής του νοσοκομείου είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο σε δέσμευση του λογαριασμού με τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η μισθοδοσία του προσωπικού για το Δεκέμβριο και ενδεχομένως για το Νοέμβριο βρίσκεται στον «αέρα».

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων προς το Νοσοκομείο για παρασχεθείσες υπηρεσίες υγείας μέχρι τις 30/9/2015 ανέρχονται στα 210 εκ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει κατά πολύ το παραπάνω χρηματοδοτικό κενό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί.

Επιπλέον, 19 κλίνες ΜΕΘ και 8 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού και το προσωπικό που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης δεν αντικαθίσταται.