Ειδική εφαρμογή που θα εμφανίζει το ποσοστό επίτευξης του στόχου χορήγησης γενοσήμων συμπεριέλαβε η ΗΔΙΚΑ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τον κάθε γιατρό.

Μάλιστα ο γιατρός θα μπορεί να επιλέγει την εφαρμογή αυτή ή όχι, ανάλογα με το φάρμακο που θέλει να συνταγογραφήσει.

Τη διευκρίνιση αυτή έδωσε η ΗΔΙΚΑ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ύστερα από σειρά ερωτημάτων που έστειλε ο Σύλλογος στην εταιρία με αφορμή τα πρόστιμα που συνεπάγονται οι υπερβάσεις μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι για την αποφυγή άδικων προστίμων, η καταμέτρηση του ποσοστού γενοσήμων από τις συνταγές, θα υπολογίζεται μέχρι την έκδοση της συνταγής και όχι κατά την εκτέλεση από το φαρμακείο, αφού εκεί μπορεί ο ασθενής να επιλέξει άλλο αντίστοιχο φάρμακο, αναλαμβάνοντας να πληρώσει ο ίδιος τη διαφορά.

Η απάντηση της ΗΔΙΚΑ προς τον ΙΣΑ, αναλυτικά, είναι η παρακάτω:

"Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 11/11/2015 το απόγευμα, στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η πρόταση χορήγησης γενόσημου σκευάσματος από τον ιατρό θα γίνεται μέσω ειδικής ένδειξης. Ανάλογα με την επιλογή ή μη επιλογή αυτής της ένδειξης, θα υπολογίζεται το ποσοστό επίτευξης του στόχου γενοσήμων, όπως έχει καθοριστεί με την Υ.Α.Γ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015).

Κατά την καταχώρηση συνταγής και συγκεκριμένα κατά την προσθήκη θεραπείας, θα εμφανίζεται το μέχρι στιγμής ποσοστό επίτευξης του στόχου.

Ο ιατρός θα μπορεί να επιλέξει την ειδική ένδειξη, εφόσον η ομάδα των ισοδύναμων φαρμάκων περιλαμβάνει γενόσημα σκευάσματα ή φάρμακα εκτός προστασίας της ίδιας δραστικής, στην περίπτωση που με έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα διαμόρφωσαν τιμή ανάλογη του γενοσήμου.

Το ποσοστό επίτευξης του στόχου του ιατρού δεν επηρεάζεται από το φάρμακο που τελικά επιλέγει να λάβει ο ασθενής στο φαρμακείο, καταβάλλοντας τη διαφορά τιμής".

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα αναφέρει επιπλέον ότι στην εφαρμογή, προβλέφθηκε επιπρόσθετα, στο ποσοστό των γενοσήμων να συνυπολογίζεται και η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός προστασίας της ίδιας δραστικής στην περίπτωση που με έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα διαμόρφωσαν τιμή ανάλογη του γενοσήμου.

Επίσης στην ίδια απόφαση επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).

Διευκρινίζεται ότι εν τέλει τα προαναφερόμενα ποσοστά συνταγογράφησης θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας.

Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.