Αύξηση των πιστώσεων για υγειονομική περίθαλψη κατά 300 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,7 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ, προανήγγηλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, δεσμεύθηκαν για πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών ως τα Χριστούγεννα και πληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου του έτους ως τις 5 Ιανουαρίου του 2016.

Παράλληλα, επανέλαβαν τις εξαγγελίες τους για προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ενώ έκαναν λόγο για τροπολογία στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Υγεία, με την οποία θα δίνεται νέα παράταση σε ειδικευόμενους.

Οι υπουργοί δήλωσαν την πρόθεσή τους για υποστήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ αναφέρθηκαν και σε κεντρική διαχείριση των προμηθειών των νοσοκομείων.

Η ΕΙΝΑΠ
Συνολικά, η ατζέντα των θεμάτων που έθεσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ),  αφορούσε τις ελλείψεις προσωπικού, τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα ογκολογικά νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τις εφημερίες των γιατρών, τα απογευματινά ιατρεία και τις προμήθειες, τις κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ, τα Συμβούλια Κρίσεων των γιατρών, τα Κέντρα Υγείας, τον χάρτη υγείας, τους επικουρικούς γιατρούς και τον διαχωρισμό της 2ης υγειονομικής περιφέρειας από τα νησιά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι από τις επιχορηγήσεις ύψους 1,388 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία έχουν εκταμιευτεί μόλις οι μισές, ενώ ανέφεραν παράλληλα πως ο κλάδος εκτιμά πως οι εφημερίες θα πληρωθούν με "κούρεμα" της τάξης του 40% αν συνυπολογιστεί ο ρυθμός εκταμίευσης των επιχορηγήσεων.

Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι έθεσε στην πολιτική ηγεσία όλα τα παραπάνω ζητήματα και οι δύο Υπουργοί αφού εξέθεσαν τις κατ’ αρχήν απόψεις τους επί των θεμάτων είπαν ότι "θα κριθούν από το επικείμενο νομοσχέδιο για την υγεία, από τις προσλήψεις προσωπικού και από τη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία που θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό για το έτος 2016"

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε πως όπως και με όλες τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις και τα αιτήματά της που αφορούν το δικαίωμα του πληθυσμού για δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη, όσο και το δικαίωμα των υγειονομικών για επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια.

Συνέλευση γιατρών ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ
Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) με θέματα τη μισθοδοσία γιατρών οδοντιάτρων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και των επαναπροσληφθέντων, το επικείμενο νομοσχέδιο υγείας, την πορεία των δικαστικών αποφάσεων, την αξιολόγηση των Μονάδων βάσει του Μνημονίου και τη συρρίκνωση ή το κλείσιμο Μονάδων, τις μετακινήσεις προσωπικού και τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων.

Στην πρόσκληση στη συνέλευση, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ.κ. Παναγιώτης Ψυχάρης και Δ. Λιανός, αντίστοιχα, επισημαίνουν πως πρέπει επειγόντως να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα:

  • Οι γιατροί ΠΑΑ να κατοχυρώσουν την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και να εξομοιωθούν μισθολογικά με το μισθό ΕΣΥ.
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης να αλλάξουν. Για τη θέση Διευθυντή να ισχύει η 15ετία.
  • Να ρυθμιστεί με πολιτική-νομοθετική λύση η αβεβαιότητα που ταλανίζει όλους τους συναδέλφους που απολύθηκαν, που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και που εργάζονται ως γιατροί ΠΑΑ.
  • Η αξιολόγηση των δομών (ΠΦΥ) του Δημοσίου (Μνημόνιο) θα γίνει τον Ιούνιο του 2015.