Τρία νέα, πρωτοποριακά μηχανήματα φέρνουν την "επανάσταση" στην Αισθητική Ιατρική, αφού, χωρίς ράμματα, τομές και αίματα, συμβάλλουν στην αντιγήρανση. Πρόκειται για το plexr, το off και το vibrance.

Όπως είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής, που θα γίνει στην Αθήνα από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου, η διεθνής τάση τα τελευταία χρόνια είναι η λεγόμενη soft surgery, γνωστή και ως αναίμακτη χειρουργική. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 70% των ανθρώπων που απευθύνεται σε έναν γιατρό, προκειμένου να κάνει κάποια αλλαγή στο πρόσωπο ή στο σώμα του, προτιμά να κάνει κάτι αναίμακτο. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που θέλουν άμεσες διορθωτικές λύσεις, για τούτο και προτιμούν το χειρουργείο. 

Σε τι συνίστανται, όμως, αυτές οι νέες μέθοδοι; Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής SAMNAS, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Λέκτορας Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Camerino, Σωτήρης Γ. Τσιούμας: "Ο όρος αναίμακτη χειρουργική (soft surgery) αναφέρεται στην εφαρμογή μεθόδων για την αφαίρεση ή για τη διόρθωση αντιαισθητικών ανωμαλιών του προσώπου ή του σώματος, οι οποίες προϋποθέτουν μόνο την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας με επάλειψη. Πρόκειται για σπουδαία και καινοτόμο εξέλιξη στην ιατρικής επιστήμη, με βασικό πλεονέκτημα την αποφυγή χειρουργικής τομής κατά την εκτέλεση επεμβάσεων".

Το plexr είναι εξάχνωση, ιονισμός αερίων. Ο ειδικός γιατρός, έχοντας τρία διαφορετικά "πιστόλια", παρεμβαίνει όπου υπάρχει περίσσεια επιδερμίδας και αναίμακτα διορθώνει τη χαλάρωση σε περιοχές, όπως τα άνω βλέφαρα, τα μπράτσα, γύρω από τον αφαλό, στο άνω χείλος και αλλού. Επιπλέον η μέθοδος χρησιμοποιείται για καυτηριασμούς θηλωμάτων, μυρμηγκιές, αιμαγγειώματα και άλλα. Η μόνη του αντένδειξη είναι ο ήλιος. 

Όπως εξήγησε η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Σταματίνα Γκελέκη: "Ιστολογικές μελέτες έδειξαν ότι αποφεύγονται επιπλοκές όπως οι ουλές, οι δυσχρωμίες, οι υποχρωμίες, η παρατεταμένη αποθεραπεία και άλλες. Επιπλέον υπάρχει πιστοποίηση ότι γίνεται νέα κολλαγονογένεση, καθώς το μηχάνημα δεν μένει μόνο στην επιφάνεια, αλλά διεισδύει στο χώριο και δημιουργεί νέα κύτταρα. Ακόμη και έξι μήνες μετά εξακολουθεί να υπάρχει βελτίωση".

Η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Χαρά Παξιμαδάκη εξήγησε χαρακτηριστικά: "Επεμβαίνουμε όπου υπάρχει χαλάρωση, στο πρόσωπο ή στο σώμα. 1-3 θεραπείες ανά μήνα έχουν αποτελέσματα ανάλογα με εκείνα του χειρουργείου. Δεν κόβουμε, δεν πετάμε τίποτα και τα αποτελέσματα μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό γήρανσης του καθενός".

Η μέθοδος διαρκεί λίγα λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά. "Στην περιοχή που παρεμβαίνει ο γιατρός, εμφανίζονται μικρά κακαδάκια που λίγες μέρες μετά πέφτουν, η επιδερμίδα επουλώνεται και φαίνεται το νέο δέρμα. Ο ασθενής εμφανίζει οίδημα αλλά σε λίγες μέρες είναι εντάξει. Να μην παραλείψουμε εδώ να αναφέρουμε ότι το επόμενο πρωί ο ασθενής έχει ένα αίσθημα καύσου και βάρους" είπε από την πλευρά της η χειρουργός οφθαλμίατρος Ειρήνη Γεωργιάδου.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική φαίνεται πως είναι η μέθοδος στα άνω βλέφαρα, αλλά και στα φρύδια (το λεγόμενο και eyebrow lift). Επίσης έχει καλά αποτελέσματα στην αφαίρεση τατουάζ, αλλά και σε περιπτώσεις δύσκολης ακμής, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

"Αν κάποιος θέλει να διορθώσει τα βλέφαρά του και θέλει οπωσδήποτε να επιστρέψει την ίδια μέρα στα καθήκοντά του, μπορεί να κάνει και τη λεγόμενη VIP τεχνική, όπου ο γιατρός χωρίζει τον οφθαλμό σε τρία κομμάτια και δεν προκαλείται οίδημα, ούτε κακαδάκια" είπε ο κ. Τσιούμας.

Το off  ενδείκνυται για λιπόλυση τοπικά. Με βελόνες βελονισμού ο γιατρός επεμβαίνει στα προβληματικά σημεία, όπως στο διπλοσάγονο, στο περίγραμμα του προσώπου, στα χέρια, στα γόνατα, στην κοιλιά και, γενικά, όπου υπάρχει τοπικό λίπος. Γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί λίγα λεπτά και το λίπος αποβάλλεται με τα ούρα, καθώς δεν γίνονται τομές.

Το vibrance γίνεται, κι αυτό, με βελόνες βελονισμού. Ο ασθενής κρατάει το ένα ηλεκτρόδιο, ο γιατρός κρατάει το άλλο και με το γυμνό του χέρι αρχίζει να τρίβει τις ελαστικές ίνες γυρίζοντας τη βελόνα, ώστε αυτές να τυλιχτούν και να δημιουργηθεί ένα αυτόλογο νήμα. Ο ασθενής έχει την αίσθηση δονήσεων κι έτσι περνάει η ενέργεια.

"Τα νέα αυτά μηχανήματα είναι μοναδικά στον κόσμο και, επιπλέον, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι τεχνικές της κρίσης, μιας καιμ αποτελούν μια από τις οικονομικές λύσεις στην Αισθητική Ιατρική. Μάλιστα γίνονται, ήδη, σε 38 κράτη και τα κάνουν ιατροί όλων των ειδικοτήτων, μετά από εκπαίδευση" κατέληξε ο κ. Τσιούμας, ο οποίος μετράει ήδη 4000 περιστατικά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια μέση τιμή ανά συνεδρία κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.