«Δεν υπάρχει χειρουργικά μη προσπελάσιμη περιοχή του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης». Αυτό υπογράμμισε ο διεθνούς φήμης νευροχειρουργός Δρ Χρήστος Γεωργόπουλος, σε ημερίδα για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Νευροχειρουργικής Κλινικής του "Ερρίκος Ντυνάν".

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, παρουσία πολλών γιατρών αλλά και πολλών ασθενών του, ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην «επανάσταση» της μικροχειρουργικής – ενδοσκοπικής νευροχειρουργικής για την αντιμετώπιση βλαβών στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό, η οποία, όπως επεσήμανε, ελαχιστοποιεί ή και κυριολεκτικά καταργεί την επαφή, σε επίπεδο χειρουργικών χειρισμών, με τα ευαίσθητα όργανα.

«Βάλαμε οριστικά τέλος στις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις δια γυμνού οφθαλμού. Δεν υπάρχει, πλέον, χώρος για τις λεγόμενες «κλασικές» επεμβάσεις στη νευροχειρουργική» τόνισε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε σε πολλά περιστατικά που θεωρούνταν ανεγχείρητα. «Όταν μοναδική επιλογή για τον ασθενή είναι η χειρουργική επέμβαση, αυτή πραγματοποιείται πρωτίστως για τη σωτηρία της ζωής του και εν συνεχεία για την αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του, αφού «μόνον οι ζωντανοί ασθενείς έχουν προοπτική αποκατάστασης». Διαθέτουμε την εκπαίδευση, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την τεχνολογία, την αυτογνωσία και τις ηθικές αρχές και αξίες, που είναι αναγκαίες και απαιτούνται για τη διενέργεια, με την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, τέτοιων σωτήριων χειρουργικών επεμβάσεων, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις». 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένες χειρουργικές επεμβάσεις σπάνιων, λόγω τύπου, θέσης και μεγέθους νοσημάτων, όγκων και αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, καθώς και ραγέντων ανευρυσμάτων εγκεφάλου, αλλά και απόσπασμα από την επιτυχημένη νευροχειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου, σε ασθενή που διένυε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της.