Ο όρος «sextortion» προέρχεται από το sex  και το extortion (=εκβιασμός). Πρόκειται για ένα καλά στημένο δίκτυο εκβιασμού που αφορά σε άνδρες, παντρεμένους και μη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και σε εφήβους, που έχουν λογαριασμούς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Είναι ένα νέο είδος εγκλήματος, που τρομοκρατεί τους απανταχού χρήστες του Διαδικτύου. Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την 12η διοργάνωση του Safer Internet Forum, που έγινε στο Λουξεμβούργο, με θέμα «Καταρρίπτοντας τα εμπόδια για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Περισσότεροι από 250 φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων νέων, Ακαδημαϊκών, βιομηχανίας, εκπαιδευτικών, ΜΚΟ και της Ε.Ε., καθώς και εκπροσώπων Υπουργείων συναντήθηκαν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις, τους κινδύνους, αλλά και τις λύσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο Διαδίκτυο για όλους.

Πώς «δουλεύει» το «sextortion»

Μία πολύ όμορφη γυναίκα, ντυμένη προκλητικά, στέλνει αίτημα φιλίας στο υποψήφιο θύμα. Οι χρήστες, αφού αποδεχτούν το αίτημα φιλίας, αρχίζουν συνομιλία στο δωμάτιο επικοινωνίας (chatroom) και τους καλούν να συνδεθούν με πλατφόρμα επικοινωνιών μέσω διαδικτύου (Skype). Όταν συνδεθούν και έχουν άμεση εικόνα, η γυναίκα χρήστης αρχίζει να κάνει διάφορες σεξουαλικές πράξεις, παροτρύνοντας τον άντρα χρήστη να κάνει το ίδιο, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές.

Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του Διαδικτύου, η γυναίκα χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον άντρα χρήστη ότι, εάν δεν πληρώσει ένα ποσό, τότε η πράξη αυτή που έγινε και έχει βιντεοσκοπηθεί, θα κοινοποιηθεί στην οικογένειά του, σε φίλους και σε όλες τις επαφές του. Πριν από λίγους μήνες η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός από τα θύματα, το οποίο είπε πως του ζήτησαν 5.000 δολλάρια, προκειμένου να μην στείλουν mail με αποκαλυπτικές φωτογραφίες στη σύντροφο και στην κόρη του. Το καλοκαίρι θύματα «sextortion» έπεσαν δεκάδες Κύπριοι και η αστυνομία συστήνει προσοχή.

«Τα θύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώνουν το ποσό αυτό, γιατί οι δράστες επανέρχονται με μεγαλύτερες απαιτήσεις και είναι σχεδόν απίθανο να εντοπισθούν. Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι εντελώς φανταστικά και βρίσκονται σε χώρες Ασίας και Αφρικής» εξηγούν οι ιθύνοντες.  

Στο Λουξεμβούργο οι σύνεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στο φαινόμενο «sextortion» και, επιπλέον, διερεύνησαν μερικές από τις «γκρίζες ζώνες» που αφορούν και στο grooming και στο sexting.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Better Internet for Kids (BIK) - www.betterinternetforkids.eu - η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαλεία, τελευταίες έρευνες, νέα και δράσεις από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη.