Αγώνα δρόμου ξεκινούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για τη διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων τους, πιέζοντας ταυτόχρονα και τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει εκκρεμότητες που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή των πληρωμών τους.

Αλλά και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άμεση πληρωμή της προκαταβολής 90% του Αυγούστου 2015, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, τα διαγνωστικά κέντρα να πρέπει να καταθέσουν στις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού, ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες με ισχύ ως τις 31 Νοεμβρίου τουλάχιστον, προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή, όταν τα ποσά θα είναι διαθέσιμα.

"Κόκκινα" δάνεια
Παράλληλα, τα διαγνωστικά κέντρα περιμένουν ειδοποίηση από την Πειραιώς Factoring, για να προσκομίσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο τα απαραίτητα έγγραφα για διακανονισμό της οφειλής τους, ύστερα από την εκχώρηση των απαιτήσεών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι εκχωρήσεις απαιτήσεων εμπίπτουν πλέον στα "κόκκινα δάνεια" που ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί.
Οι οφειλές των ταμείων που είχαν εκχωρηθεί στην Πειραιώς Factoring, αφορούν ανείσπρακτα τιμολόγια των ετών 2008-2011, για τα οποία τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είχαν εγγυηθεί στην περίπτωση μη εξόφλησής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο σημείο αυτό, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων επισημαίνουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης της Πειραιώς Factoring για την καθυστέρηση εξόφλησης αυτών των απαιτήσεων των εργαστηρίων, που της είχαν εκχωρηθεί.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων επισημαίνει ότι ως καθολικός διάδοχος όλων των ασφαλιστικών ταμείων που ενσωματώθηκαν σ' αυτόν το 2012,  ο ΕΟΠΥΥ, πήρε περίπου 1,773 δις ευρώ από την πρώτη δανειακή σύμβαση (μνημόνιο) για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του μέχρι τέλους 2014, πλην όμως, ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων του δεν εκτελέστηκε, με συνέπεια σήμερα να πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση από το Υπ. Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Γ.Λ.Κ. ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα χρήματα να δοθούν από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ώστε να προχωρήσει η εξόφλησή τους. Εντούτοις, τονίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, τέτοια απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη.

Με δεδομένη την επικείμενη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, ο ΠΑΣΙΔΙΚ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και άλλα σωματεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο Τετάρτη στα γραφεία του ΙΣΑ, για την αντιμετώπιση του θέματος.

Συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ
Μετά τη σύσκεψη με τους λοιπούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΔΙΚ προσβλέπουν σε μια συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ. Μπερσίμη, για να συζητήσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γ. Βουγιούκας στη σχετική επιστολή προς τον κ. Μπερσίμη, τονίζει ότι πολλά προβλήματα του Οργανισμού θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί εάν υπήρχε πραγματική βούληση επίλυσής τους από τις προηγούμενες Διοικήσεις και από την Πολιτεία. Σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει προτάσεις για την ΠΦΥ και την εργαστηριακή ιατρική, όμως ορίζει ως θέματα προτεραιότητας την εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού για φέτος, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια, με σωστό και δίκαιο τρόπο που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των εργαστηριακών μονάδων οι οποίες εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Υπενθυμίζει επίσης, ότι χρειάζεται η υπογραφή μίας νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών μονάδων παροχής εργαστηριακής ιατρικής και του Οργανισμού, η οποία μετά από επτά παρατάσεις λήγει στο τέλος του έτους.