Θα μπορούσε να είναι αυτό που εδώ και χρόνια περιμένουν οι επιστήμονες, που εργάζονται αγόγγυστα στο εργαστήριο. Ένα μη τοξικό φάρμακο, που θα "ξετρυπώνει" τον επικίνδυνο ιό HIV. Πρόκειται για ένα φάρμακο, που χορηγείται σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ, την ντισουλφιράμη - ένα σκεύασμα αντικίνητρο, θα μπορούσε να πει κανείς, για τη χρήση οινοπνευματοδών ποτών.

Όπως δείχνει μια νέα μικρή κλινική δοκιμή, το φάρμακο φαίνεται πως έχει την ικανότητα να φέρνει στο φως τον ιό HIV, που, όντας σε κατάσταση «ύπνωσης», κρύβεται σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς. Αν νέες, μεγαλύτερες μελέτες έχουν ανάλογα ευρήματα, τότε η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να κάνει λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα στη θεραπεία του AIDS.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ασθενείς είναι αποτελεσματικά στο να εκριζώνουν τον ιό HIV από το αίμα, αλλά ο «ένοχος» ιός μπορεί να «κρύβεται» σε αδρανή κατάσταση κάπου αλλού στο σώμα και να ενεργοποιηθεί μόλις ο ασθενής διακόψει τη φαρμακευτική θεραπεία του. Συνέπεια αυτού είναι οι ασθενείς να πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα για όσο ζουν.

«Μια στρατηγική θα μπορούσε να είναι η εξής: Να "ξυπνήσουμε" τον ιό, να τον κάνουμε να βγει από την "κρυψώνα" του και να τον εξοντώσουμε μια για πάντα. Είναι η στρατηγική "χτυπάμε και σκοτώνουμε", που πρέπει να δουλέψει» είπε χαρακτηριστικά η Julian Elliot από το Νοσοκομείο Alfred της Μελβούρνης.

To φάρμακο δόθηκε επί τρεις μέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, οι οποίοι, ήδη, έπαιρναν αντιϊκά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιόΟι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sharon Lewin του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet HIV», δήλωσαν ότι η ντισουλφιράμη δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες και είναι ασφαλές.

 Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ΄80, οπότε εμφανίστηκε, ενώ σε περίπου 37 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι φορείς του ιού. Περίπου δύο εκατομμύρια νέες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Η δισουλφιράμη μπορεί να χροηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί εβδομάδες ή και μήνες, αρκεί αυτοί να μην πίνουν αλκοοόλ παράλληλα.