Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, μετά από μία μαραθώνια επέμβαση που διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε ιατρικό προσωπικό 150 ατόμων, «χάρισαν» σε έναν παραμορφωμένο πυροσβέστη ένα νέο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων νέα αυτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό κεφαλής, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Οι Αμερικανοί γιατροί είχαν εξασκηθεί προηγουμένως επί ένα έτος, προτού προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Δύο χειρουργικές ομάδες εργάσθηκαν παράλληλα και συντονισμένα, η μία στον νεκρό δότη και η άλλη στον ασθενή με τα εγκαύματα. Ο πρώην πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μπορεί, πλέον, να κλείνει τα γαλανά μάτια του, τα οποία αλλιώς κινδύνευαν απο αναπότρεπτη τύφλωση. Η επέμβαση είχε γίνει τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε τώρα σε συνέντευξη τύπου, καθώς το καλοκαίρι η επιτυχία της μεταμόσχευσης θεωρείτο ακόμη 50-50.

Η επιτυχία φάνηκε, όταν ο Χάρντισον, πατέρας πέντε παιδιών, που προηγουμένως τρομοκρατείτο στη θέα του παραμορφωμένου προσώπου του, μπήκε να ψωνίσει ρούχα σε ένα κατάστημα και κανείς δεν φάνηκε να προσέχει κάτι περίεργο στο πρόσωπό του. Όσο για την μητέρα του, σχολίασε ότι ο γιός της είναι όμορφος, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του δωρητή. Ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το ξένο μόσχευμα. Σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει μια, ακόμη, διορθωτική επέμβαση, για να αφαιρέσει κάποιο χαλαρό δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο είχε γίνει το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από ένα σκύλο που την είχε δαγκώσει. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν ισπανό αγρότη, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη, αλλά όχι τα αυτιά και η κορυφή του κρανίου. Από τότε περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην περίπτωση του Χάρντισον σημειώθηκε νέο ρεκόρ, όσον αφορά στην έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.