Μία στις δύο γυναίκες που έχει γεννήσει φυσιολογικά αντιμετωπίζει πρόπτωση γεννητικών οργάνων. Η εξειδικευμένη λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδος με το σύστημα «daVinci» χρησιμοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για τη θεραπεία της πρόπτωσης γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επιτυχημένη τεχνική, που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα της ανοιχτής επέμβασης, με τα οφέλη της ελάχιστα παρεμβατικής μεθόδου. Αποκαθιστά και τα τρία είδη πρόπτωσης (κυστεοκήλη, πρόπτωση μήτρας, ορθοκήλη), επιτυγχάνοντας με απόλυτα συντονισμένες, ακριβείς και σταθερές κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων την τοποθέτηση πολλαπλών ραφών για τη στήριξη του πλέγματος.

Η διαδικασία είναι σύντομη καθώς απαιτούνται μόνο 1- 2 μέρες νοσηλείας, ενώ στα πλεονεκτήματά της συμπεριλαμβάνονται η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος, οι ελάχιστες υποτροπές με καλύτερη διαχρονική διατήρηση του αποτελέσματος συγκριτικά με άλλες τεχνικές από τον κόλπο, τα μηδενικά ποσοστά μόλυνσης και απόρριψης πλέγματος καθώς και η διατήρηση μίας καλής και υγιούς σεξουαλικής ζωής.

«Πάνω από το 50% των γυναικών που έχει τεκνοποιήσει παρουσιάζει κάποιο βαθμό πρόπτωσης. Μάλιστα, περισσότερες από 200.000 επεμβάσεις για πρόπτωση πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, ενώ η πιθανότητα που διατρέχει μία γυναίκα-μητέρα στη ζωή της να παρουσιάσει πρόπτωση και ακράτεια ανέρχεται στο 11,1%.  Η εκτεταμένη εμπειρία της ουρολογικής ομάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών τα τελευταία 8 χρόνια την καθιστά από τις πρωτοπόρες στην Ευρώπη, ενώ έχει αναγνωριστεί επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (European Association of Urology)» δήλωσε ο Διευθυντής Τμήματος Eλάχιστα Eπεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Γιώργος Κυριάκου.