Το μεταστατικό μελάνωμα είναι μία σοβαρή, απειλητική για τη ζωή μορφή καρκίνου του δέρματος, που έχει χαμηλά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης στους ασθενείς με νόσο προχωρημένου σταδίου. Mόνο ο ένας στους πέντε ασθενείς επιζεί επί πέντε χρόνια έπειτα από τη διάγνωση της νόσου προχωρημένου σταδίου. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σχεδόν 200.000 νέα κρούσματα μελανώματος σε όλο τον κόσμο, με περίπου τα μισά να έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF2. Ειδικά γενετικά τεστ μπορούν να καθορίσουν εάν ένας όγκος φέρει μετάλλαξη του BRAF και τα αποτελέσματα μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση και στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας. 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ογκολογίας (ECC 2015) στη Βιέννη, ανακοινώθηκαν νεότερα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ COMBI-v, τα οποία έδειξαν σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E/K, με τη συνδυαστική θεραπεία dabrafenib και trametinib, σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με vemurafenib. Στην ίδια μελέτη ο συνδυασμός επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς τόσο πολλούς ασθενείς με θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E/K μεταστατικό μελάνωμα να έχουν μακροχρόνια ανταπόκριση και να επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με  vemurafenib» δήλωσε η Dr Caroline Robert, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Ινστιτούτο Gustave - Roussy, στη Γαλλία. «Αυτή είναι η δεύτερη μελέτη Φάσης ΙΙΙ του συνδυασμού dabrafenib + trametinib, που επιδεικνύει σημαντικό όφελος στην συνολική επιβίωση, έναντι της μονοθεραπείας με έναν αναστολέα του BRAF, γεγονός που καθιερώνει περαιτέρω τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib ως πρότυπο θεραπείας για τους ασθενείς που μάχονται με το θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα».

Τον Αύγουστο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον συνδυασμό dabrafenib + trametinib για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν.