Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο περιβάλλον των παιδιών και συμβάλλει τα μέγιστα στη σωματική και στην ψυχοκοινωνική τους υγεία. Ο ρόλος του γονέα είναι ο πιο συναρπαστικός για τους περισσότερους, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά η κα Άρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας εφηβικής ιατρικής, υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων, δεν προετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν. Είναι ένας ρόλος με προκλήσεις, απαιτήσεις, αλλά και χαρά, ικανοποίηση, συγκινήσεις και πολλά επιτεύγματα.

"Η εμπειρία μας μέσα από το κλινικό έργο, αλλά και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις, αποδεικνύει ότι οι γονείς είναι η πιο ουσιαστική, αλλά και ευάλωτη ομάδα, που «διψά» για ενημέρωση, και της δίνονται αποσπασματικές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο. Στην περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η Ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται και τα παιδιά είναι οι αποδέκτες της πίεσης. Είναι απαραίτητη η στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να διαχειριστεί με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν" είπε η κα Τσίτσικα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, με ρυθμούς που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πολλές φορές οι γονείς, η αυξανόμενη βία της εποχής μας, ο γρήγορος ρυθμός, η προβολή προτύπων από τα ΜΜΕ, η φυσική απουσία του γονέα λόγω εργασίας δυσχεραίνουν τη σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί. Ο γονιός νιώθει ανυπεράσπιστος και δηλώνει άγνοια ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση «δύσκολων» συμπεριφορών. Ωστόσο, η στήριξη της ηλικιακής ομάδας των εφήβων αποτελεί κεφάλαιο για το μέλλον κάθε κοινωνίας για παραπάνω από έναν λόγους:

.Αριθμητικά, οι έφηβοι αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας

.Είναι ο «καθρέφτης» των προβλημάτων της κοινωνίας, όπου ζουν και αναπτύσσονται

.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συχνά αντιμετωπίσιμα και προλήψιμα (>60%)

.Σταδιακά αυτονομούνται και αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής και της υγείας τους

.Αποκτούν συνήθειες και γνώσεις που θα τους ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή και θα καθορίσουν την ποιότητά της

.Είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε υγιείς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους, παραγωγικούς ενήλικες και να έχουμε σαν κοινωνία προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος

.Εστιάζοντας στους σημερινούς εφήβους, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ορισμένες κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα) και της υγείας τους

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα5:30 μ.μ.-7:30 μ.μ. στην αίθουσα EUROPA B στο ξενοδοχείο PRESIDENT (Λεωφ. Κηφισίας 43). Επικοινωνία: 80011 80015 (χωρίς χρέωση)e-mail: info@youth-health.gr ή / και info@youth-life.gr.

Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ημερομηνίες και την ακριβή θεματολογία έχει ως εξής:

18/11/2015

«Η συναρπαστική περίοδος της εφηβείας (ορισμός, ηλικιακά όρια, δείκτες ποιότητας ζωής, κοινωνική πραγματικότητα κλπ)»

09/12/2015

«Ανάπτυξη του εφήβου (σωματική ανάπτυξη, εφηβικός

εγκέφαλος, συμπεριφορά, τρόπος σκέψης, σχέσεις)»

13/01/2016

«Πρόληψη (οδηγίες για διατροφή, άσκηση, ύπνο, εμβολιασμούς, άθληση, χρήση συσκευών κλπ)» 

10/02/2016

«Έκθεση σε κίνδυνο (κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια)» 

09/03/2016

«Σεξουαλικότητα – Διαφυλικές σχέσεις»

13/04/2016

«Ψυχική Υγεία (άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, αυτοκτονικότητα, αυτοτραυματισμός, διαχείριση θυμού)»

11/05/2016

«Διατροφή - Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, άτυπες)»

08/06/2016

«Χρήση τεχνολογίας - Σχολικός εκφοβισμός (Bullying)»

13/07/2016

«Μαθησιακές δυσκολίες – Διάσπαση προσοχής»

27/07/2016

«Προσέγγιση του εφήβου – Η σχέση με την οικογένεια»