Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει το πρωινό γεύμα με τις σχολικές επιδόσεις. Συμμετείχαν 5000 παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 χρόνων από 100 δημοτικά σχολεία και, όπως διαπιστώθηκε, οι μαθητές του δημοτικού που τρώνε πρωϊνό πριν πάνε στο σχολείο, έχουν έως διπλάσια πιθανότητα να πετύχουν βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τάξης τους, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, με επικεφαλής τη Hannah Littlecott από το Τμήμα Ανάπτυξης για τη Βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό για θεματα διατροφής και δημόσιας υγείας "Public Health Nutrition". Όπως φάνηκε, όσο καλύτερης ποιότητας πρωϊνό (π.χ. φρούτα) τρώνε τα παιδιά, τόσο καλύτερους βαθμούς τείνουν να παίρνουν. Αντίθετα η κατανάλωση γλυκών, σνακ και άλλων μη υγιεινών τροφών δεν επιδρά θετικά στους βαθμούς.

«Η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως σήμερα ενδείξεις για τις σχέσεις ανάμεσα στο τι τρώνε οι μαθητές και πόσο καλά τα πάνε στο σχολείο» δήλωσε η Littlecott. «Υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις».

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Chris Bonell, από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο διεθνών στοιχείων, που δείχνουν ότι η επένδυση πόρων για τη βελτίωση της υγείας των νέων είναι πιθανό να βελτιώσει, επίσης, τις σχολικές επιδόσεις τους. Τα σχολεία πρέπει να εστιάσουν από κοινού στην υγεία και στην εκπαίδευση των μαθητών ως συμπληρωματικούς στόχους και όχι ως ανταγωνιστικές προτεραιότητες».

Ο Dr Graham Moore, που, επίσης, συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη επεσήμανε: «Τα περισσότερα δημοτικά στην Ουαλία είναι σε θέση να προσφέρουν εδώ και καιρό πρωινό δωρεάν στους μαθητές, κάτι που αποδεικνύεται αποτελεσματικό ως προς την κατανάλωση υγιεινών γευμάτων από τα παιδιά και σίγουρα πολύ καλύτερο από το να παραλείψουν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας».