Απεργιακές κινητοποιήσεις για την εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας ότι προσφέρουν μαύρη, φτηνή, ανασφάλιστη εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, ενώ παράλληλα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αναντίστοιχη των τεραστίων κονδυλίων που δαπανώνται.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν με ένα διήμερο τοπικών δράσεων στις 26-27 Νοεμβρίου και κλιμακώνονται στις 2 Δεκεμβρίου με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όλων των υγειονομικών.

Στηριζόμενη στο νόμο επιστροφής των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η Ομοσπονδία φέρνει ως παράδειγμα το Δρομοκαΐτειο, όπου εφαρμόστηκε ο ίδιος νόμος, εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι καθαριότητας και προσλήφθηκε το σύνολο των εργαζομένων του συνεργείου με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας στους εργαζόμενους το σύνολο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο με ατομικές συμβάσεις αμείβονται με το μισθό των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνυπολογίζοντας τριετίες τυχόν επιδόματα, αργίες κλπ. Το Δρομοκαΐτειο λάμπει από καθαριότητα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, είναι απείρως καλύτερη. Ταυτόχρονα μειώθηκε το κόστος καθαριότητας για τους δύο μήνες που συνήφθησαν οι ατομικές συμβάσεις (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) κατά 30%.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι ο νόμος έχει ισχύ ως το τέλος του έτους και ζητά την εφαρμογή του στο χώρο των νοσοκομείων, αντί της προώθησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων πίσω από τις οποίες θα κρυβονται και πάλι οι εργολάβοι.