Τη διευκόλυνση των συναλλαγών με το εξωτερικό, ώστε να εγκριθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και φαρμάκων από το εξωτερικό, συζήτησε ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό, που  γίνεται από την Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η Επιτροπή, συστήθηκε  συστάθηκε για την αντιμετώπιση αιτημάτων επειγουσών και αναγκαίων πληρωμών και λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζας της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Μητράκος διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

 Εν συνεχεία ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημέρωσε τους θεσμικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας - ΠΕΦ και Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - ΣΦΕΕ) από τον χώρο του φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα εξαίρεση του κλάδου από τον έλεγχο κεφαλαίων, και καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, επισήμαινε ότι σχετικά αιτήματα που υποβάλλονται μέσω των Τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζονται θετικά.