Αδιέξοδο στο χώρο του φαρμάκου από την πολιτική των Θεσμών, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κηρύσσοντας την έναρξη του 4ου Πανελλήνιο Συνεδρίου Συλλόγων Ασθενών.

Ο υπουργός, στην ομιλία του έκανε λόγο για πιέσεις των δανειστών, για ανεξέλεγκτη μείωση των τιμών στα off patent φάρμακα και τα γενόσημα, υπογραμμίζοντας ότι "Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά. Έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο, καθώς ούτε οδήγησε σε μείωση συνταγών, ούτε αύξησε τον όγκο των γενοσήμων. Αντιθέτως, επιβάρυνε οικονομικά τους ασθενείς και δημιούργησε συνθήκες υγειονομικής φτώχειας, όπου οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης».

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ότι ήδη έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.

Αναφερόμενος στην πρόθεση για ενίσχυση του ποιοτικού γενοσήμου στη χώρα μας, τόνισε πως όσο τα γενόσημα είναι απαξιωμένα στη σκέψη των ασθενών, όσες παρεμβάσεις και να γίνουν δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό σημείωσε ότι προωθείται ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων υπέρ του ασθενή, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά να προκύπτει ένα δημοσιονομικό ανταποδοτικό όφελος και να δίνει δυνατότητα πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα. Στην κατεύθυνση αυτή, εντός Νοεμβρίου αναμένεται η συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις τιμές.

Σύστημα υγείας
Στόχος της Κυβέρνησης, είπε ο κ. Ξανθός κατά την ομιλία του, είναι η ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόσθεσε: "Η δική μας αγωνία είναι πώς θα αντιστρέψουμε την πορεία αποδιοργάνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, πώς θα στηρίξουμε τις δομές και πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών, με τη συμμετοχή τους και στη λήψη αποφάσεων". Τάχθηκε υπέρ ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας, με
αξιοπρεπείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας. Χαρακτήρισε δύσκολη την συγκυρία της τελευταίας 5ετίας, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Υπογράμμισε ότι "το 2016 στόχος είναι να αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική. Γι΄ αυτό θα επαναδιαπραγματευτούμε τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. με ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, ώστε να δημιουργηθεί σταθερότητα στη χρηματοδότηση της Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης αύξησης των δαπανών στα νοσοκομεία  και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για στελέχωση του ΕΣΥ και για σοβαρές παρεμβάσεις στην ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, ώστε να αναστραφεί η κακή εικόνα που έχει σήμερα η δημόσια περίθαλψη".

Προανήγγηλε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, τη θεσμοθέτηση σταθερής συνεργασίας με συλλόγους ασθενών, την αλλαγή σύνθεσης στο ΚΕΣΥ για να υπάρχει εκπροσώπηση και διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.