Κατευθυνόμενη και αποσπασματική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου, που εφαρμόζει τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών, οδηγεί με ταχύτητα, σε μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ενός κλάδου που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση.

Η συμφωνία με υπουργείου Υγείας - Θεσμών που "κλείδωσε" χθες, οδηγεί σε απόσυρση πολλών προσιτών Ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, εκτοξεύοντας τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και καταστώντας πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών. 

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε ανακοίνωσή της, μετά την δημοσιοποίηση της τελικής συμφωνίας που οδηγεί σταδιακά σε μείωση των τιμών των φαρμάκων μέχρι και σε τιμή ενός ευρώ.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι ελληνικών φαρμακευτικών, αναφέρουν πως η πρώτη εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση των τιμών (αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο), θα σηματοδοτήσει και την απαξίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να μην αντέξουν τις πιέσεις και οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να παραδώσουν στους διαπραγματευτές υπουργούς και την Τρόικα, τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.

Φιάσκο
Αναλυτικά, η ΠΕΦ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του Ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στη διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον την απόσυρση πολλών προσιτών Ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών. 

Και εξηγούμε: 
Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των Ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.  Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά, εισαγόμενα φάρμακα, προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών.

Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.

Η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την Ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα. 

Καλούμε, την ύστατη αυτή στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση. Η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή".