Ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την εκπαίδευση ιατρών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διάγνωσης της νεογνικής βαρηκοΐας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών με βαρηκοΐα και των οικογενειών τους,  oργανώνουν το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Ά Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΟΓΝΙΚΗΣ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ». 

Προγράμματα καθολικού νεογνικού ελέγχου της ακοής εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, δεδομένου ότι η νεογνική βαρηκοΐα αποτελεί μία από τις συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση αντιμετώπισή της αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ομαλής εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης, καθώς εξασφαλίζει την ανάπτυξη φυσιολογικής ομιλίας. 

Η εξέταση είναι σύντομη, ανώδυνη και μεγάλης αξιοπιστίας. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο έλεγχος της ακοής μέχρι την ηλικία των τριών μηνών αποτελεί δικαίωμα κάθε νεογνού. 

Στη χώρα μας, για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα εθνικό πρόγραμμα ανιχνευτικής εξέτασης της ακοής στο νεογνικό πληθυσμό, που συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της νεογνικής βαρηκοΐας. 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου στην Αθήνα 
•    Workshop «Μέθοδοι Διαγνωστικού Ελέγχου Νεογνικής Βαρηκοΐας», ώρα έναρξης 09.30
•    Ημερίδα «Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση Κοινότητας σε θέματα Νεογνικής Βαρηκοΐας και Προγράμματος Καθολικού Ελέγχου», ώρα έναρξης 17.00 και 

την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στο Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos, αίθουσα «ΜΥΡΙΝΑ»  

  • Workshop «Μέθοδοι Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης», ώρα έναρξης 09.30
  • Ημερίδα «Νεογνική Βαρηκοΐα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς», ώρα έναρξης 15.30

 Η είσοδος είναι ελεύθερη και στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης