Πρωτοποριακή επέμβαση σε πρόωρο νεογνό έγινε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Είναι το μοναδικό Κέντρο που διαθέτει τον κατάλληλο οφθαλμολογικό εξοπλισμό, την αναισθησιολογική υποστήριξη αλλά και την κατάλληλη Μονάδα Ανάνηψης Νεογνών. Οπότε εκεί έγινε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς σε πρόωρο βρέφος, που κινδύνευε από τύφλωση.

Λόγω της προωρότητας του βρέφους και των προβλημάτων που αντιμετώπισε με την υγεία του, παρουσίασε αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας τελικού σταδίου. Πρόκειται για μία αγγειοπολλαπλαστική νόσο του αμφιβληστροειδούς, που αφορά πρωταρχικά σε πολύ πρόωρα μωρά και που οδηγεί σε τύφλωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Να σημειωθεί, ότι η μεταφορά του βρέφους σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού κρίθηκε επικίνδυνη τόσο για την υγεία του, όσο και για την κατάσταση των ματιών του, καθώς η πτήση υπό χορήγηση οξυγόνου θα πυροδοτούσε την περαιτέρω έξαρση της νόσου.

Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Geogre Caputo, διακεκριμένος Γάλλος χειρουργός οφθαλμίατρος, εξειδικευμένος σε χειρουργεία αμφιβληστροειδούς στα παιδιά, διευθυντής του Τμήματος Παιδοφθαλμολογίας του ιδρύματος Rothshchild στο Παρίσι, με συγχειρουργό την Δρ. Χρυσάνθη Μπασδεκίδου, χειρουργό παιδοφθαλμίατρο, ειδικευμένη και εξειδικευμένη στο ομώνυμο Τμήμα στο Παρίσι, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Όλα έγιναν με απόλυτη ασφάλεια χάρη στις υποδομές του Κέντρου και στην εμπειρία των αναισθησιολόγων Ν. Καλλιντζή και Αντ. Γιαννακόπουλου. Το χειρουργείο εξελίχθηκε χωρίς επιπλοκές και ήταν επιτυχές. Αμέσως μετά, το βρέφος μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε 24 ώρες και αντιμετωπίστηκε από τους νεογνολόγους του Κέντρου.