Τελικά τι ισχύει; Από τη μια οι ειδικοί συστήνουν τακτικές σεξουαλικές επαφές, με δεδομένα τα πλεονεκτήματα στην υγεία και από την άλλη λένε ότι "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Μετα-ανάλυση τριών επιστημονικών ερευνών, σχετικά με το ποια είναι η συχνότητα που πρέπει να κάνουμε σεξ, για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, έδειξε ότι μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να θερμάνει της σχέση του ζευγαριού και να φέρει χαρά.

Επανεξετάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν σε 30.645 άτομα, άνδρες και γυναίκες, για διάστημα 40 χρόνων. Όπως διαπιστώθηκε, οι πολλές φορές σεξ την εβδομάδα δεν συνάδουν απαραίτητα με την ευτυχία του ζευγαριού, παρόλο που φέρνουν τους εραστές πιο κοντά, τους εξασκεί... στο σπορ κι εκτονώνει εντάσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Social Psychological and Personality Science, η επικεφαλής των ερευνητών Dr Amy Muise, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο: «Μολονότι το συχνότερο σεξ έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη ευτυχία, αυτό δεν ισχύει, όταν το σεξ γίνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς μια βαθιά σχέση με τον/τη σύντροφό του, αλλά δεν είναι ανάγκη να κάνει σεξ κάθε μέρα, από τη στιγμή που έχει αυτή τη σχέση». 

Η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο έγγαμους ή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και ο συσχετισμός της συχνότητας του σεξ και της ευτυχίας δεν ίσχυε κατ’ ανάγκη για τους εργένηδες και για άλλα είδη ζευγαριών. Να σημειωθεί ότι, ούτως ή άλλως, τα έγγαμα ζευγάρια έτειναν να έχουν ερωτική επαφή κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, παρά τα στερεότυπα ότι οι άνδρες αναζητούν συχνότερα το σεξ από τις γυναίκες, η έρευνα δεν διαπίστωσε τέτοια διαφορά. Τέλος οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι συσχέτιζαν εντονότερα το σεξ με την ευτυχία, παρά με το χρήμα. όπερ σημαίνει ότι ένα άτομο αισθανόταν λιγότερο ευτυχισμένο όταν είχε αραιές ερωτικές επαφές, παρά όταν είχε χαμηλό εισόδημα. 

Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της Αμερικανοκαναδικής ερευνητικής ομάδας υπογραμμίζει ότι, αυτό που έχει σημασία σε μια σχέση είναι η ποιότητά της και όχι η συχνότητα των ερωτικών επαφών, η αλληλοκατανόηση και η ικανοποίηση των ερωτικών αναγκών και των δύο μελών του ζευγαριού.