Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% (περίπου 3.000.000) όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, υπάρχει σχετική επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μιχάλης Τουμπής, είπε χαρακτηριστικά: «Το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο. Κάτω από τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, στις οποίες ζούμε, υπάρχει κάποια σχετική επιδείνωση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων. Υπάρχουν, δυστυχώς, ασθενείς που τροποποιούν ή και εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας». 

Για την έξαρση των νόσων του αναπνευστικού συστήματος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος : «Το Συνέδριο θα εξετάσει όλες τις νόσους του αναπνευστικού συστήματος, που, δυστυχώς, στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συχνότητά τους, διότι είμαστε μια χώρα η οποία καπνίζει αρειμανίως! Γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει να είναι γύρω στο 15 - 20%. Δυστυχώς σαν κράτος δεν φροντίζουμε προληπτικά την υγεία των συνανθρώπων μας, δεν εφαρμόζουμε τους νόμους. Αν και υπάρχει νόμος, δεν έχουμε απαγορεύσει, στην ουσία, το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και εκθέτουμε και το υπόλοιπο 60% στη βλαπτική επίδραση του καπνού».

Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ υπολογίζεται στο 10% σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση της ΧΑΠ φτάνει στο 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες). Αυτό το μεγάλο φορτίο της νόσου συνοδεύεται από τεράστιο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που είναι εν πολλοίς άγνωστο και υποτιμημένο. Η ΧΑΠ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.  Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν από την ΕΠΕ πρόσφατα δύο σχετικές έρευνες που αφορούν τόσο στην επίπτωση της νόσου στην ποιότητα και στην καθημερινή ζωή των ασθενών, όσο και στο οικονομικό κόστος αυτής. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.