Στα 1,4 τρις δολάρια αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια αγορά φαρμάκων ως το 2020, ανεβάζοντας τις ποσότητες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα 4,5 τρισ. δόσεις, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με φέτος.

Στη διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων, περισσότερος πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε θεραπείες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας διεθνώς.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνει έρευνα του Ινστιτούτου Πληροφορικής Υγείας της εταιρίας μελετών IMS, για την παγκόσμια χρήση φαρμάκων το 2020.

Η IMS προβλέπει απότομη αύξηση των καινοτόμων φαρμάκων, εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης, με πρωτοφανείς θεραπευτικές επιλογές, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα φαρμάκων χαμηλού κόστους και καλύτερες ιατρικές αποφάσεις που βασίζονται σε αποδεδειγμένα δεδομένα.

Η μελέτη διαπιστώνει ακόμη ότι:

• Η παγκόσμια χρήση του φαρμάκου θα αυξηθεί 24% τα επόμενα πέντε χρόνια, με σχεδόν το μισό της αύξησης αυτής να προέρχεται από την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδονησία.

• Η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2020 θα αυξηθεί 29-32%, κυρίως από επώνυμα φάρμακα στις αναπτυγμένες αγορές, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση γενοσήμων σε αναδυόμενες χώρες, λόγω λήξης πατεντών.

• Τα γενόσημα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη συνταγογράφηση στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας το 91-92% των συνταγών το 2020 από 88% που είναι σήμερα.

• Οι αντικαρκινικές θεραπείες θα αποτελούν το ένα τρίτο των 225 νέων φαρμάκων που αναμένεται να εισαχθούν στην φαρμακευτική αγορά την επόμενη πενταετία.