Απίστευτο κι όμως αληθινό. Όπως έδειξε Αμερικανική έρευνα, τα περιστέρια είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από τους ανθρώπους, στο να εντοπίζουν τα ίχνη του καρκίνου του μαστού σε δείγματα βιοψίας και σε μαστογραφίες. Μάλιστα οι ερευνητές δεν φαίνεται να αστειεύονται, όταν προτείνουν να έχουν τα περιστέρια έναν ρόλο στην ανάπτυξη νέων διαδικασιών διάγνωσης.

Μετά από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, έκπληκτοι όσο και εντυπωσιασμένοι οι επιστήμονες από το UCLA, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Levenson, ανακάλυψαν ότι τα 16 περιστέρια, που οι ίδιοι εκπαίδευσαν, ήταν σε θέση να διακρίνουν μια μαστογραφία ή μία βιοψία με όγκους, από μια χωρίς καρκίνο, όταν εμφανίζονταν σε μια οθόνη μπροστά τους. Μετά από κάθε σωστή διάγνωση οι Αμερινανοί ερευνητές ανταμοίβανε με τροφή τους φτερωτούς "διαγνώστες", που τσιμπούσαν με την μύτη τους την οθόνη, όταν εμφανιζόταν κάποια εικόνα με καρκίνο. Καθώς τα πουλιά εξοικειώνονταν με τη διαδικασία, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης αυξανόταν συνεχώς. "Από ακρίβεια στη διάγνωση επιπέδου 50%, άγγιξαν το 85%, μετά από 13-15 μέρες" εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης. "Συλλογικά το κοπάδι τα πήγε περίφημα, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη μορφή ομαδικής νοημοσύνης. Δείχνοντας τις ίδιες εικόνες σε διαφορετικά πουλιά και συνδυάζοντας τις «απαντήσεις» τους, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης έφθασε το 99% (!), καλύτερο από έναν υπολογιστή που κάνει αυτόματη ανάλυση/διάγνωση εικόνας και ανάλογο με το ποσοστό επιτυχίας ενός έμπειρου γιατρού".

Τα πουλιά μπορούσαν, μάλιστα, να ανιχνεύσουν ακόμη και μικροσκοπικά ίχνη στις απεικονιστικές εξετάσεις, που μπορεί να αποτελούν πρόωρες ενδείξεις καρκίνου. "Αν μου δείξεις 10 εξετάσεις, θα τις μελετούσα χωρίς πρόβλημα. Αλλά, αν μου έδειχνες 10.000 απεικονίσεις, θα δυσκολευόμουν. Τα πουλιά δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια" κατέληξε ο καθηγητής Leverson.