Μονιμοποίηση στο σύστημα υγείας ετοιμάζονται να διεκδικήσουν οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ και οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν ως το Σεπτέμβριο του 2016.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν με τη νέα παράταση απασχόλησής τους, χρόνο μεγαλύτερο της διετίας που απαιτείται για την απόδειξη ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη θέση εργασίας που απασχολούνται, ώστε να διεκδικήσουν δικαστικά την πρόσληψή τους.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην ΕΙΝΑΠ, όπου επικουρικοί γιατροί από 10 νοσοκομεία της Αθήνας (ΚΑΤ, Γεννηματάς, Νίκαια, Αγ, Σάββας, Σισμανόγλειο, Σπηλιοπούλειο, Ασκληπιείο Βούλας, Παίδων Πεντέλης, Λαϊκό, Ευαγγελισμός) έκαναν αναφορά στις συνθήκες απασχόλησής τους.

Όπως επισήμαναν, ο θεσμός του επικουρικού γιατρού,  από το 2001 που καθιερώθηκε ως ελαστική μορφή εργασίας  στο δημόσιο νοσοκομείο (συμβασιούχος  ενός έτους για κάλυψη έκτακτων αναγκών) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια -ιδίως όμως από το 2011 και μετά που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις- το μοναδικό τρόπο κάλυψης των τεράστιων κενών  που έχουν προκύψει με τις συνταξιοδοτήσεις των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και των ακάλυπτων οργανικών θέσεων από την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ

Η πλειοψηφία των κλινικών  όχι μόνο σε επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά και σε μεγάλες πόλεις υπολειτουργούν - έχουν μείνει με ένα ή δυο  μόνιμους γιατρούς. Η πρόσληψη επικουρικών γιατρών βοηθάει οριακά για ένα διάστημα. Οι επικουρικοί γιατροί δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια για να καλύψουν τον μήνα και μόλις απολυθούν η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι μόνο έκτακτες ανάγκες δεν καλύπτουν οι συγκεκριμένοι γιατροί, επιβεβαιώνοντας μάλιστα  ότι οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείας.

Οι επικουρικοί γιατροί στη συζήτηση τόνισαν ότι το μέτρο είχε στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων  στο δημόσιο νοσοκομείο. Και διαπίστωσαν επίσης ότι τα συνδικαλιστικά όργανα είναι πολύ πίσω από τις περιστάσεις και ότι θα πρέπει οι νέοι γιατροί μαζί με τους συμβασιούχους των υπολοίπων κλάδων (νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) να κινητοποιηθούν και να μιλήσουν για τις τραγικές ελλείψεις διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και μαζικές προσλήψεις.

Η συνάντηση των επικουρικών γιατρών θα επαναληφθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κινητοποιήσεων.