Οι τελικές τιμές που προτείνει ο ΕΟΦ για την γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά -πριν την εφαρμογή των δραματικών μειώσεων τιμών χωρίς όριο και κάτω από τα 7,8 και 12 ευρώ- αναρτήθηκαν σήμερα το απόγευμα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. 

Είχε προηγηθεί διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες το περασμένο Σαββατοκύριακο και την προσκόμιση των όποιων δικαιολογητικών ζητήθηκαν, ως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας.

Στη νέα αυτή ανάρτηση, περιλαμβάνονται οι διορθώσεις που έγιναν δεκτές και βάσει των τιμών αυτών θα συγκληθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για να επιβεβαιώσει τις τιμές που προτείνει ο ΕΟΦ, ώστε να σταλεί ο τελικός κατάλογος τιμών στον υπουργό Υγείας προς έγκριση και έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης.

Το νέο προτεινόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει αυτή τη φορά 9419 ιδιοσκευάσματα, αντί του προηγουμένου  προτεινόμενου δελτίου, που περιείχε 9433 κωδικούς φαρμάκων.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις προτεινόμενες μειώσεις, αναμένεται μια εξοικονόμηση της τάξης των 100-150 εκ. ευρώ καθώς η μεσοσταθμική μείωση των τιμών εκτιμάται από 5-7,3%.

Το εύρος της διακύμανσης τόσο στο ποσοστό μείωσης των τιμών, όσο και στην εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις τιμές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι γνωστό αν τελικά θα ακολουθηθεί η ίδια πορεία στη συνταγογράφηση ή θα οδηγηθούμε σε υποκαταστάσεις παλαιών και φθηνών φαρμάκων από νεώτερα και ακριβότερα.

Δείτε τις τελικές τιμές που προτείνει ο ΕΟΦ, εδώ.