Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα εξελίχθηκε τελικά η συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και στη συνέχεια με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, τόνισαν ότι ήταν αδύνατον να μη συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τις μειώσεις τιμών των παλαιών φαρμάκων και το clawback στη νοσοκομειακή δαπάνη, προκειμένου να "ξεκλειδώσει" η δόση των 2 δισ. ευρώ και να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα προκληθούν στην αγορά φαρμάκων της χώρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το μόνο που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν να συμβουλευτεί τους δύο φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, κατά την κατάρτιση της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο εφαρμογής των δύο νέων μέτρων.

Η δυνατότητα αυτή, σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα που ξεκινούν τώρα, όμως αναμένεται να δώσει περιθώρια στους εκπροσώπους των εταιριών να ζητούν την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης στα νοσοκομεία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των νοσηλευομένων. (Σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Ταυτόχρονα αναμένεται να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα του τρόπου εφαρμογής του clawback στα νοσοκομεία, τουλάχιστον για τα φάρμακα των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω διαγωνισμών ή προσφορών, ώστε να μην επιβληθούν διπλές υποχρεωτικές εκπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων, αν και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος μεταχείρισης των φαρμάκων από  νοσοκομείο σε νοσοκομείο, λόγω της διασποράς τους στη χώρα και της κάλυψης διαφορετικού αριθμού ασθενών από μονάδα σε μονάδα, με τις διαφορετικές κοστολογικές επιβαρύνσεις που αυτό συνεπάγεται.

Τριγμοί στις ελληνικές εταιρίες
Παρόλα αυτά όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα των αμιγώς ελληνικών φαρμακευτικών, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες στη λειτουργία τους με το επόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε θα απαιτηθεί η πρώτη μείωση τιμών στα παλιά φάρμακα μέχρι 5,5 ευρώ. 

Ήδη οι τιμές των παλαιών γενοσήμων έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις από τις προηγούμενες χρονιές της ύφεσης και των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι ελληνικές φαρμακευτικές να διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο μείωσης των τιμών και ότι οποιαδήποτε άλλη μείωση τιμής θα τις οδηγήσει να λειτουργούν "στα κόκκινα".

Γι΄ αυτό εξάλλου και 27 επιχειρηματίες έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να παραδώσουν τα κλειδιά των φαρμακευτικών τους στην Κυβέρνηση με την πρώτη εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.

Νομικές ενέργειες
Μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το λόγο τώρα έχουν οι νομικές υπηρεσίες των δύο ενώσεων της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες μελετούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, όχι μόνο για την αντισυνταγματικότητα του clawback (για το θέμα ήδη αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα), αλλά και για την καθιέρωση μέτρων που προσβάλλουν τον υγιή ανταγωνισμό, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα του Healthmag.