Τα ζευγάρια χωρίζουν, οι σχέσεις διαλύονται και άνδρες και γυναίκες μαζεύουν τα κομμάτια τους και προχωράνε στην αναζήτηση του επόμενου «υποψήφιου». Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όμως δεν παύουν να υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ως προς τις αιτίες που ένας έρωτας έχει ημερομηνία λήξης.

Ακολουθούν οι δέκα κυριότεροι λόγοι, που οι σχέσεις αποτυγχάνουν, όπως αυτές καταγράφονται στα βιβλία του καθηγητή Νι Πρέστον «7 Keys to Long - Term Relationship Success» and «How to Get Over a Break-Up: Keys to Healing and Happiness Again».

Θέματα εμπιστοσύνης

Η έλλειψη ή η απώλεια εμπιστοσύνης είναι, αναμφίβολα, ένας σημαντικός παράγοντας για τη ρήξη σε μια σχέση, καθώς προκαλεί ανασφάλεια. «Θέματα» εμπιστοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν ζήλεια, κτητικότητα, αδικαιολόγητη «ακαμψία», απιστία, έλλειψη αξιοπιστίας, έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, έλλειψη οικονομικής συμβατότητας και έλλειψη κοινών στόχων. Αν πιστεύετε ότι η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό στη σχέση σας, ψάξτε για στοιχεία που αποδεικνύουν την έλλειψή της (για παράδειγμα αν το έτερον ήμισυ αθέτησε κάποια υπόσχεση ή αν έχετε, όντως, λόγο να ζηλεύετε).

Διαφορετικές προσδοκίες

Δεν είναι εύκολο για ένα ζευγάρι να συμπορευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία που πυροδότησαν την έναρξη της σχέσης - η φυσική έλξη, το ερωτικό πάθος, τα κοινά ενδιαφέροντα, το κοινό κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο - με τον καιρό περνάνε σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μεταβάλλουν τη φύση της σχέσης. Σταδιακά οι προσδοκίες που έχει το ζευγάρι από τη σχέση διαφοροποιούνται και μπαίνει μπροστά το «αυτό που θέλω εγώ» από το «αυτό που θέλουμε εμείς».

Διαφορετικές «ταχύτητες»

Όταν μέσα στη σχέση ο ένας μαθαίνει και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ο άλλος «λιμνάζει», αυτό μελλοντικά θα επιφέρει αποξένωση στο ζευγάρι. Για παράδειγμα, εάν εκείνη κυνηγάει τη δουλειά της και έχει έντονη κοινωνική ζωή κι εκείνος προτιμά να κάθεται σπίτι, σε λίγο καιρό θα διαπιστώσουν ότι έχουν αποκτήσει άλλα ενδιαφέροντα κι ότι έχουν αποξενωθεί διανοητικά, κοινωνικά και, φυσικά, σωματικά.

Θέματα συμβατότητας

Αυτό που οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων ονομάζουν συμβατότητα μεταξύ των μελών ενός ζευγαριού είναι ένα μεγάλο και σημαντικό θέμα, που μπορεί να αφορά σε συμβατότητα οικειότητας και σε συμβατότητα προσωπικοτήτων.

Θέματα επικοινωνίας

Αυτό κι αν είναι λόγος. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους, που ένα ζευγάρι αρχίζει να βλέπει κάποιον ειδικό. Είναι, επίσης, ο πιο «δημοφιλής» λόγος, που τα ζευγάρια απομακρύνονται και, τελικά, χωρίζουν. Ο DR. John Gottman, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος μελετά τα θέματα σχέσεων εδώ και μια 20ετία, λέει ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης πρόγνωσης ενός διαζυγίου είναι η περιφρόνηση. Όπου ως περιφρόνηση ορίζει το αντίθετο του σεβασμού. Όπως εξηγεί, η έλλειψη σεβασμού συχνά εκφράζεται με αρνητικά σχόλια, με σαρκασμό και με σκληρή κριτική. Η επικοινωνία της περιφρόνησης δρα σαν δηλητήριο, που καταστρέφει την υγεία μιας ρομαντικής σχέσης.

Ναρκισσισμός

Οι ειδικοί της διεθνούς φήμης Mayo Clinic ορίζουν τον ναρκισσισμό ως διαταραχή προσωπικότητας, κατά την οποία το άτομο έχει μια «φουσκωμένη» άποψη για το πόσο σημαντικό είναι. Υπερεκτιμά τον εαυτό του με άλλα λόγια. Παράλληλα έχει μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό. Ο ναρκισσισμός, λοιπόν, είναι σίγουρα ένα εμπόδιο στη σχέση, που φανερώνει την έλλειψη αληθινής οικειότητας. Τα σημάδια του ναρκισσισμού μπορεί να περιλαμβάνουν συμπλέγματα ανωτερότητας, μεγαλοπρεπή εικόνα του εαυτού, έπαρση, όρια παραβίασης, τάσεις χειρισμού, ανευθυνότητα, παραβίαση κανόνων, τεράστιο εγωισμό, αρνητικά συναισθήματα και περιφρόνηση των άλλων.

Κακοποίηση της σχέσης

Λέγοντας κακοποίηση της σχέσης, οι ειδικοί εννοούν την επαναλαμβανόμενη κακομεταχείριση του άλλου. Λεκτικά, συναισθηματικά, σωματικά και σεξουαλικά. Επιπλέον, παθολογικούς «χειρισμούς» του άλλου, παθολογικό ναρκισσισμό, παθολογική επιθετικότητα, εκτενή τάση ελέγχου του άλλου και τάσεις κυριαρχίας.

Κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες, αν και μπορεί να μην έχουν ευθεία επίδραση στον σύντροφο (όπως, για παράδειγμα, η χαρτοπαιξία), ωστόσο έχουν καταστροφικές συνέπειες σε μια σχέση. Παραδείγματα κακών συνηθειών είναι η χρήση ναρκωτικών, η κατάχρηση αλκοόλ, ο εθισμός στον τζόγο, ο σεξουαλικός εθισμός.

Μεγαλώνετε χώρια

Ο καιρός περνάει και το ζευγάρι τραβάει χωριστούς δρόμους. Έχει άλλες προσδοκίες, δεν πιστεύει, πια, στη δέσμευση, δεν είναι συμβατό. Με τα χρόνια οι καθημερινές υποχρεώσεις, που η ζωή περιλαμβάνει, όπως η δουλειά, το σχολείο, η ανατροφή ενός παιδιού, προσωρινά μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξη του ζευγαριού, στην εσωτερική του «σύνδεση». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το λεγόμενο σύνδρομο της «άδειας φωλιάς». Όταν, δηλαδή, τα παιδιά μεγαλώσουν και φύγουν από το σπίτι και οι γονείς ξαφνικά νιώθουν σαν ξένοι, καθώς δεν έχουν φροντίσει τη σχέση τους τα χρόνια που πέρασαν.

Θέματα χρημάτων

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το οικονομικό και, γενικά, οι οικονομικές διαφορές, είναι στην κορυφή της λίστας με τους λόγους που μια σχέση διαλύεται. Η ασφάλεια που διέπει την οικονομική ευρωστία κρύβει τον φόβο, την εμπιστοσύνη, το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, τη δύναμη, τον έλεγχο και, τελικά, την επιβίωση.