Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοκτονίας είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι έχουν χάσει συγγενικό, φιλικό ή οικείο πρόσωπο από αυτοκτονία, με σημαντικές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

«Τους ζητάμε να τολμήσουν. Να μιλήσουν εκεί που πρέπει. Θα αλαφρώσουν την ψυχή τους και την ψυχή των αγαπημένων τους που έφυγαν. Αλλά και για όσους μπόρεσαν να ματαιώσουν το τελευταίο βήμα, στο κενό, δεν είναι αργά. Όπου δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια. Δεν είναι σλόγκαν. Είναι αλήθεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά άτομα της Ομάδας Επιζώντων Αυτοκτονίας της ΜΚΟ Κλίμακα, που τώρα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το γεγονός της αυτοκτονίας. Το στίγμα και οι ψίθυροι του κοινωνικού περίγυρου, που πίσω από επίπλαστα χαμόγελα συμπόνιας σχολιάζουν το περιστατικό όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, δυσκόλεψαν τις ζωές πολλών επιζώντων. Όπως σημειώνει η ΚΛΙΜΑΚΑ: «Κάποιοι από αυτούς μπορούν ανοιχτά να πουν ότι ο άνθρωπός τους αυτοκτόνησε. Οι περισσότεροι, όμως, χρειάστηκε να ισχυριστούν ξαφνικές ασθένειες και ατυχήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία «περίεργη» γειτονιά, έναν «άκαμπτο» ιερέα. Κάποιοι ταλαιπωρούνται χρόνια, μη μπορώντας να μπουν στο σπίτι του αυτόχειρα, στη «σκηνή του εγκλήματος», αποστερημένοι προσωπικών αντικειμένων και αναμνήσεων».

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, έναν κοινωνικό φορέα που συνέδραμε ουσιαστικά από το 2000 στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε πρώτο επίπεδο, οι δράσεις και τα προγράμματα του φορέα στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, προς την υπεύθυνη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, τη σταδιακή αυτονόμηση και την ισότιμη ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 8-10 άτομα που πενθούν. Στην Ελλάδα μόνο για το 2013 καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 533 αυτοκτονίες. Αυτές, σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, αφήνουν πίσω τουλάχιστον 2500-3000 επιζώντες ετησίως.

Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στην οποία η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετέχει ως εθνικός αντιπρόσωπος, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του ζητήματος, έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για τους επιζώντες, με στόχο την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων υποστήριξής τους.

Το Κέντρο Πρόληψης και η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (τηλεφωνικός αριθμός 1018) λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι κλήσεις, από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έχουν αστική χρέωση. Είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.