Οι πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας IMRT, VMAT και IGRT, που επιτυγχάνουν το μέγιστο ακτινοθεραπευτικό αποτέλεσμα με ελάχιστες παρενέργειες και τη μέγιστη προστασία των γύρω υγιών ιστών είναι, πια, στη διάθεση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Ο νέος γραμμικός επιταχυντής παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα αναλύθηκαν σε ιατρούς ογκολογικών ειδικοτήτων της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στη Σουηδία. Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος: «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με πίστη στο όραμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εξακολουθεί να επενδύει στις νέες τεχνολογίες και στην πρωτοπορία στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο Όμιλος επένδυσε 16 εκατομμύρια ευρώ σε νέο εξοπλισμό, ενώ η επένδυση του γραμμικού επιταχυντή της Elekta Synergy, ανήλθε σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ».

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό-Σουηδικό Επιμελητήριο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η Σουηδική εταιρεία ELEKTA, υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η Σουηδή πρέσβης Σαρλότ Ράνγκμπεργκ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας της έχει θέσει ως ξεκάθαρο στόχο - πρόκληση, να εξαλειφθούν σε μία γενιά, όλες οι ανισότητες στον τομέα της υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, με εργαλείο την αξιοποίηση της τηλεματικής, ώστε να επιτευχθεί η εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, με παράλληλη μείωση του κόστους υγείας.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Karolinska Νίνα Ρέχνκβιστ και πρόεδρος του ανεξάρτητου Συμβουλίου για την τεχνολογία υγείας και την αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι στη χώρα της, με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας, λειτουργούν έξι Αντικαρκινικά Κέντρα.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους χωρίς καμία διάκριση. Έτσι, παρότι συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο, η πρόληψη και η θεραπεία οδηγούν στη μείωση των θανάτων.

Στον αντίποδα, όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ. Γεώργιος Ηλιάδης, στην Ελλάδα ο αριθμός των γραμμικών επιταχυντών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί, υπολείπεται κατά 50% του αντίστοιχου στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού είναι που προκαλεί τις λίστες αναμονής και η παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα» τόνισε. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας το γεγονός ότι με τη λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή Elekta Synergy, στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, μπορούν πλέον να εκτελεστούν οι πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας.