Οριστική συμφωνία συγχώνευσης ανακοίνωσαν η Pfizer και η Allergan, με την εξαγορά της δεύτερης, έναντι 160 δισ. δολ. ή 363,63 δολ. ανά μετοχή της Allergan, τιμή με premium  πάνω από 30% στην τιμή κλεισίματος των μετοχών στις 28 Οκτωβρίου.

"Ο προτεινόμενος συνδυασμός θα δημιουργήσει μια κορυφαία διεθνή φαρμακευτική εταιρία με δύναμη στην έρευνα, ανακάλυψη και διάθεση περισσότερων φαρμάκων και θεραπειών σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο", σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Ian Read. Και πρόσθεσε «η δραστηριοποίηση της Allergan ευθυγραμμίζεται και ενισχύει τη Pfizer, δημιουργώντας δραστηριότητες καλύτερες στην κατηγορία τους, βιώσιμες, καινοτόμες και καθιερωμένες , έτοιμες για ανάπτυξη".

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 11,3 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε μία από τις μετοχές τους, ενώ οι μέτοχοι της Pfizer θα λάβουν μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μία από τις μετοχές τους. Για τους μετόχους της Pfizer που  θα επιλέξουν μετρητά αντί μετοχών της νέας εταιρίας, προβλέπεται να καταβληθεί ποσό ύψους 12 δισ. δολ. Αναμένεται ότι οι μέτοχοι της Pfizer θα κρατήσουν το 56% της νέας εταιρίας και οι μέτοχοι της Allergan το 44%.

Η νέα εταιρία θα διατηρήσει την επωνυμία Pfizer, αναμένεται να φτάσει σε πωλήσεις τα 60 δισ. δολ. και να διατηρήσει την Ιρλανδική έδρα για την κύρια εκτελεστική δραστηριότητα, ενώ θα διατηρήσει την παγκόσμια επιχειρησιακή έδρα της στη Νέα Υόρκη.

"Ο συνδυασμός Allergan και Pfizer είναι μια στρατηγική συναλλαγή που ενώνει δύο βιοφαρμακευτικές υπερδυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο», παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, Brent Saunders. Και πρόσθεσε "Αυτή η τολμηρή κίνηση είναι το επόμενο κεφάλαιο στον επιτυχή μετασχηματισμό της Allergan που μας επιτρέπει να λειτουργούμε με περισσότερους πόρους σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα".

Σύμφωνα με την Pfizer, η συναλλαγή, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα εξοικονομήσει περισσότερα από 2 δις δολ. κατά τα πρώτα 3 έτη. Η νέα εταιρία θα λειτουργεί με φορολογικό συντελεστή περίπου 17 -18% το πρώτο πλήρες έτος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, χαμηλότερα από τον τρέχοντα ρυθμό του 25%. Η συμφωνία αναμένεται να φέρει κέρδη από το 2018, τα οποία θα αυξηθούν κατά 10% ένα έτος μετά.