Κυκλοφορούν ανάμεσά σας. Τους βλέπουμε στα μπαρ, στα μπουζούκια, στους δρόμους... "Καθώς πρέπει" άτομα που, όμως, όταν πίνουν λίγο παραπάνω δύσκολα αναγνωρίζονται. Ενίοτε συμπεριφέρονται "χαζά", ίσως και χαριτωμένα. Όμως άλλες φορές θαρρείς μεταλλάσσονται και συμπεριφέρονται παράτολμα, βίαια και στα άκρα. Η εξήγηση για τέτοιες συμπεριφορές ίσως κρύβεται στα γονίδια, υποστηρίζουν τώρα Φινλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, που χάνουν κάθε αυτοέλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ, μπορεί να έχει και γενετική αιτία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Ruppe Tikkanen, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", μελέτησαν 170 άτομα και διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη αλλοιώνει το γονίδιο HTR2B, το οποίο ρυθμίζει τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, στον εγκέφαλο. Η μετάλλαξη αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιδρά αρνητικά στη λήψη των αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο, ιδίως σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά όχι μόνο. Οι φορείς της μετάλλαξης (που υπολογίζονται σε 2,2% στον Φιλανδικό πληθυσμό) είναι εν γένει πιο επιρρεπείς σε απερισκεψίες, όπως να οδηγούν μεθυσμένοι, να είναι πιο βίαιοι και να μπλέκονται σε καυγάδες με το παραμικρό.

«Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της μετάλλαξης, είναι πιο παρορμητικοί από τη φύση τους, ακόμη και όταν δεν έχουν πιεί, και δυσκολεύονται να αυτοελεγχθούν» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Χάρη στη νέα ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί κι από μεγαλύτερες μελέτες, στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθούν φάρμακα ή γενετικά τεστ, που να βοηθάνε στον έλεγχο της συμπεριφοράς εκείνους που φέρουν την επίμαχη μετάλλαξη στο γονιδίωμά τους.