Σοκάρουν τα στοιχεία για την γυναικεία κακοποίηση. Όπως επισημάνθηκε από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (στις 25 Νοεμβρίου)μία στις τρεις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, τρεις στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 34%) γνωρίζουν στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά σπάνια το καταγγέλλουν, με αποτέλεσμα η κατάσταση να συνεχίζεται, χωρίς να δίνεται κάποια λύση. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12% και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα αυξημένα ποσοστά είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της χώρας μας, καθώς παλαιότερες μελέτες συσχετίζουν τα κρούσματα βίας με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο του 2006 ψηφίστηκε ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης χωρίς γάμο, όπως, επίσης, και στους τέως συζύγους. Οι σωματικές βλάβες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, εμπίπτουν σε συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, ενώ εισήχθησαν και στο άρθρο 6 του προαναφερόμενου νόμου. Ο γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, στην εκτίμηση και στην πιστοποίηση των σωματικών βλαβών είναι ο ιατροδικαστής.

Η ΕΙΕ, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες, που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. Ειδικότερα τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

Σχετικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Όπως δείχνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και στη χώρα μας η βία κατά των γυναικών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Η ΕΙΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που διανύει η χώρα μας. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Ελπίζουμε η ενημέρωση που θα προσφέρουμε να αποτελέσει για αυτές μία ασπίδα προστασίας».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 

.Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

.Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

.Σχεδόν μία στις δύο γυναίκες στην Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

.500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο - κυρίως γυναίκες και παιδιά - εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900" στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα, που αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900", 40 Συμβουλευτικά Κέντρα (15 της Γενικής Γραμματείας και 25 των Δήμων) και 21 Ξενώνες, που παρέχουν πληροφόρηση ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.