Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) είναι ο μόνος που μπορεί να προληφθεί 100%. Παρόλα αυτά 250 έως 600 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη. Είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης γυναικείος καρκίνος στον κόσμο και ο τέταρτος σε θνησιμότητα - η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Αφρική. Στη χώρα μας η επίπτωση της νόσου και η θνησιμότητα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά από τύχη κι όχι από εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως, τουλάχιστον, υπογράμμισαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου για το θέμα. Επτά στις δέκα Ελληνίδες αμελούν να κάνουν τεστ Παπ. Από το 1990, δε, και μετά παρατηρείται μια σταθερότητα στα ποσοστά μείωσης του ΚΤΜ.

"Αυτό οφείλεται σε δύο παραμέτρους" εξήγησε ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της Δ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) Θεόδωρος Αγοραστός. "Στην ευαισθησία του Pap test, που είναι σχετικά χαμηλή, έχοντας φθάσει, πλέον, στα όριά της (50-70%) και στην κάλυψη του πληθυσμού. Στη Φινλανδία το 93% των γυναικών κάνει κάθε πέντε χρόνια το τεστ και στην Ελλάδα το κάνουν μόλις τρεις στις δέκα".

Η νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου, το HPV DNA τεστ, μειώνει κατά 75% τη θνησιμότητα, ενώ εξοικονομεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το Σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής οικονομικών της υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος. "Έχουμε πρωτογενή πρόληψη μέσω του εμβολιασμού και μέσω του πρώτου μοριακού τεστ για πληθυσμιακό έλεγχο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριόπουλος. 

Το 2008 ο Harold zur Hausen πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, επειδή διαπίστωσε ότι η αιτία για τον ΚΤΜ είναι ο ιός HPV. O ιός έχει πολλούς τύπους, με πιο επικίνδυνους τον τύπο 16 - μακράν ο πιο επικίνδυνος, που, μάλιστα, ενοχοποιείται και για άλλες μορφές καρκίνου - και τον τύπο 18. Σε περίπου 1,5 χρόνο, είπε ο κ. Αγοραστός, θα έχουμε στη διάθεσή μας νέο εμβόλιο, δεύτερης γενιάς, 9δύναμο.

Όσο για το HPV DNA τεστ, σύμφωνα με κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014, από την ερευνητική ομάδα HERMES, σε Πανεπιστημιακές κλινικές και σε εργαστήρια πέντε πόλεων πανελλαδικά, έχει ευαισθησία σε ποσοστό 96% ώστε να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο. Όπως τόνισε ο κύριος Αγοραστός, η αντίστοιχη ευαισθησία του τέστ Παπανικολάου ανέρχεται στο 53,7%. Μάλιστα το νέο αυτό τεστ μπορεί να γίνεται ανά τριετία σε γυναίκες άνω των 30 ετών, γιατί τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου σε μικρότερες ηλικίες είναι μηδαμινά.

Η διαδικασία για τη διενέργεια του νέου τεστ είναι ανάλογη του τεστ Παπ, μόνο που το δείγμα, αντί να πάει στον κυτταρολόγο, πάει κατευθείαν στο μοριακό εργαστήριο. Οι ειδικοί τόνισαν ότι η ευαισθησία για τον HPV είναι καθοριστικός παράγοντας για εξέταση πρώτης γραμμής. Προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη που παρουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες στον πληθυσμό και στο σύστημα υγείας, συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων στη θεραπεία του ΚΤΜ, για την υιοθέτηση του HPV DNA τεστ από το ΕΣΥ.