Πληθαίνουν τελευταία τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με φάρμακα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος υπογραμμίζοντας την υπευθυνότητα με την οποία έχει συμπεριφερθεί ο κλάδος, τονίζει ότι λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά.

Ο κ. Λουράντος, επισημαίνει ότι καθημερινά διογκώνεται ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα ο Σύλλογος δέχεται καταγγελίες φαρμακοποιών ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς.

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι ο τομέας φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης, λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα. Δεδομένου όμως ότι τα προβλήματα αρχίζουν τώρα να διαφαίνονται, σημείωσε πως «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», και ζήτησε συνάντηση άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, "για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική την λειτουργία, της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου".

Capital control

Αντίστοιχα, στην ίδια κατεύθυνση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, με άλλη επιστολή, αυτή τη φορά στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η διοίκηση του ΠΦΣ, επισημαίνει τα προβλήματα εφοδιασμού των φαρμακείων εξαιτίας του ελέγχου κεφαλαίων και του κλεισίματος των Τραπεζών.

Στην επιστολή ο κ. Λουράντος αναγνωρίζει τις δυσκολίες των οικονομικών της χώρας, εξαιτίας της οποίας ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τα οφειλόμενα στα φαρμακεία, για τη φαρμακευτική δαπάνη που έχουν πραγματοποιήσει.

Παρατηρεί όμως, ότι "με την επιβολή των capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και η δυνατότητα ανάληψης μετρητών για την πληρωμή των προμηθευτών μας".

Έτσι, επέστησε την προσοχή της υπουργού, επικαλέστηκε την ευαισθησία της και της ζήτησε να  επιληφθεί ώστε τα φαρμακεία να εξακολουθήσουν  να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς.

Καταλήγοντας, ζήτησε συνάντηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων, όταν λήξει η επιβολή των capital controls.