Δραματικές ελλείψεις προσωπικού, απλήρωτες εφημερίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας πυροδοτούν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί του ΠΕΔΥ ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου τους και πραγματοποιούν παράσταση στο υπουργείο Υγείας.

Η κινητοποίηση κορυφώνεται στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται και νέα στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου, καθώς την ημέρα αυτή εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ διεκδικώντας την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων. 

Και τις τρεις παραπάνω ημέρες, θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας των δημόσιων δομών υγείας.

Στα αιτήματα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και θεμελίωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική εργασιακή σχέση των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Διεκδικεί ακόμη την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και άρση του εμποδίου ένταξης των γιατρών των Κέντρων Υγείας στο 9% των πρόσθετων, προκειμένου να σταματήσει η «νόμιμη» απλήρωτη εργασία, καθώς και την επαναφορά στα νοσοκομεία αναφοράς της μισθοδοσίας και του εφοδιασμού σε υλικό. 

Επίσης ζητά τη διαμόρφωση άμεσα χάρτη υγείας όχι μόνο καταγραφής δομών, αλλά κυρίως των υγειονομικών αναγκών και στήριξης με στοχευμένες προσλήψεις ιατρών και προσωπικού. 

Δρομοκαΐτειο 

Στο μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό της εφημερίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο καταγγέλλοντας εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της ψυχικής υγείας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι μεταβιβάζεται το βάρος της περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 3.000 εισαγωγές ανά έτος και 15.000 εξωτερικοί ασθενείς να επισκέπτονται σε τακτική βάση τα Εξ. Ιατρεία του Νοσοκομείου. Όμως παρά τον όγκο προσφοράς, η κυβέρνηση δεν ενισχύει το Νοσοκομείο με το απαραίτητο Νοσηλευτικό- Ιατρικό και λοιπό προσωπικό οδηγώντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου κάτω από τα όρια της ασφάλειας.